12. číslo Bulletin
starší čísla : 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0


Budoshow Praha Budoshow Praha Večer bojových umění v Praze !
  • ( 19. října 2000 ) Vydavatelství časopisu pro bojové sporty Fighter´s magazín uspořádala v něděli 17. prosince 2000 ve velké sportovní hale na Spartě velký večer bojových umění a sportů BUDOSHOW 2000. V něm posupně vystoupili nasledující styly : Kyokushin karate, Sestavy na hudbu, Taekwondo WTF, Taekwondo ITF, Viet Vo Dao, Karate JKA, Wing Tsun, Goju Ryu, Escrima, Thaibox, Kickbox, Aikido, Tai Či, Iaido, Kendo, Wu šu a Judo. Jako zpestření programu připravili pořadatelé ještě vystoupení Fitness sestavy, Dragonshow a TaeBo.
    Za Taekwon-Do ITF přijala pozvání naše úspěšná státní reprezentace, kde také její část v rámci tohoto večera vystoupila. Více fotografií z Budoshow si můžete prohlédnout na stránkách školy Taekwon-Do ITF Sonkal Praha. Zapojte se i Vy do diskuze a to nejen na téma jak se Vám večer BUDOSHOW 2000 líbil. Marek Lazor

    Budoshow Praha Budoshow Praha Budoshow Praha Budoshow Praha
    Budoshow Praha Budoshow Praha Budoshow Praha Budoshow Praha



    Pohár Petra Velikého v ruském Petěrsburgu s úspěšnou českou účastí !
    Pohár Petra Velikého Pohár Petra Velikého
  • ( 18. prosince 2000 ) Petěrsburská federace Taekwon-Do ITF uspořádala již 9. ročník otevřené Evropského poháru Pohár Petra Velikého v Taekwon-Do ITF. Pohár se jaky vždy uskutečnil v ruském St. Petěrsburgu v době od 8. do 10. prosince 2000. Tohoto ročníku se letos zúčastnilo také 7 českých vybraných seniorských reprezentantů. Mimo Českou republiku, která se tohoto poháru zúčastnila opět po několika letech, se poháru zučastnila většina států bývalého Sovětského svazu (Bělorusko, Gruzie, Kazachstán, Kirgistán, Krym, Litva, Moldávie, Polsko, Tajikistán, Tatarstán, Uzbekistán, Ukrajina, Estonsko a samozřejmě Rusko) a reprezentace Polska. Uvážíme-li, že Polsko, Česká republika a Rusko jsou dlouhodobě tři nejlepší státy v Evropě v Taekwon-Do ITF, byla konkurence opravdu prvotřídní. Přes minimální počet startujících českých reprezentantů, velmi specifická soutěžní pravidla (sloučení všech kategorií TUL v jednu), často zcela odlišná od ITF/AETF, a neotevření v propozicích anoncované soutěže ve T-KI žen, kde jsme měli velké ambice, nás může těšit, že i tak malém počtu našich závodníků jsme dokázali bodovat a získat medailová umistění. Šárka Kaňková (České Budějovice) získala v silovém přerážení konečné 2.místo, Jiří Teslík (Ostrava) ve speciálních přerážecích technikách (T-KI) také 2. místo. V disciplíně sportovní boj jsme také dosáhli na medaili. Zasloužila se o ni Jana Mikulenková (Ostrava), která vybojovala v nejpočetnější dívčí váhové kategorii do 52 kg také 2. místo. Tato soutěž byla velmi dobrou možností k získání dalších zkušeností před nastávajícím soutěžemi nabitým rokem 2001 (ME Španělsko, MS Itálie). Škoda jen, že z důvodu nedostatku financí se této soutěže nemohla zúčastnit kompletní česká reprezentace. Marek Lazor

    Pohár Petra Velikého Pohár Petra Velikého Pohár Petra Velikého
    Pohár Petra Velikého Pohár Petra Velikého Pohár Petra Velikého



    2. vánoční šampionát mládeže školy Naeryo Chagi
    Naeryo Chagi Sonkal Praha
  • ( 18. prosince 2000 )Škola Taekwon-Do ITF Naeryo Chagi České Budějovice uspořádala 9. prosince 2000 ve sportovní hale Na dlouhé louce v Českých Budějovicích mezinárodní soutěž 2. vánoční šampionát mládeže školy Naeryo Chagi. Soutěže se zúčastnilo 25 oddílů nejen z ČR, ale také ze Slovenska, Chorvatska a Slovinska. Závodilo se v technických sestavách (tul) a sportovním boji (matsogi). Celkové výsledky zveřejníme zanedlouho zveřejníme, celkovým vítězem šampionátu se tentokrát stala bezkonkurenčně pražská škola Taekwon-Do ITF - Sonkal Praha. Gratulujeme s přejeme hezké vánoce. (Miroslav Galbač)

    šampionát šampionát šampionát



    29. českých studentů úspěšně složilo zkoušku na mistrovský stupeň I.-III. Dan
    pásek
  • ( 6. prosince 2000 ) 19. listopadu proběhly v Třeboni zkoušky na mistrovské technické stupně Dan. Přihlášené studenty osobně zkoušel korejský mistr Hwang Ho Yong (VII. Dan), který u nás působí také jako mezinárodní instruktor Českého svazu Taekwon-Do ITF. Nyní se již můžete podívat do databáze danů, kde jsou vypsáni všichni úspěšní žadatelé. Nejmladší student, který skládal mistrovskou zkoušku byl teprve jedenáctiletý (!) Lukáš Horkel z Ostravy, který za svůj pěkný výkon získal vynikající průměr 67 bodů !! V současné době se vyřizují certifikáty a diplomy v kanceláři ITF ve Vídni. Všem gratulujeme. (kancelář svazu)



    Velká exhibice Taekwon-Do ITF ve Frýdku Místku !
    účastníci exhibice
  • ( 5. prosince 2000 ) Ve sportovní hale 1.ZŠ "Pod sovou" se ve Frýdku-Místku v pátek 1.prosince od 18.00 tísnilo v hledišti okolo 600 diváků. Přišli a shlédli jedinečnou akci, Exhibičně sportovní dvojutkání TaeKwon-Do ITF & Break Dance Show. Akci zorganizovala Škola TaeKwon-Do ITF Frýdek-Místek, nejúspěšnější subjekt České republiky za rok 2000. exhibice Předvedli se zde taekwon-disté, kteří své umění zdokonalují již přes 9 let - reprezentanti České republiky, medailisté nejen z Mistrovství České republiky, ale i Mistrovství Evropy a Mistrovství světa, držitelé černých pásů, všichni z našeho kraje (z Ostravy klub Il-Dong, z Opavy kluby Sam-Moon a Se-Jong, z Frýdku-Místku). V rámci exhibice také vystoupili loňští Mistři České republiky v Break Dance z Frýdku-Místku, kteří předvedli krkolomnou taneční show. Hlavní Menu ale obstarali taekwon-disté, kteří předvedli hranice lidských možností a schopností. Co může lidské tělo dokázat? Přeskočit a vzduchem přeletět 8 lidí za sebou a ještě před dopadem přerazit nohou desku, přeskočit a přeletět pyramidu lidí na sobě a přerazit desku, přerážet několik desek najednou z jednoho výskoku, přerážet střešní tašky, 5 cm desky a dokonce cihly! Efektní a výbušné techniky předváděné v technických sestavách jsou tedy opravdu funkční. Není divu, TaeKwon-Do ITF je založeno na základech Newtonovy fyziky. TaeKwon-Disté dokázali dostat diváky do opravdového varu a celé publikum vytleskávalo jednotlivé borce i před jejich výkony, ještě předtím než vůbec začali svá čísla předvádět. Mezi 600 diváky a čestnými hosty nechyběli: prezident Českého svazu TaeKwon-Do ITF Ing. Ladislav Burian, IV.Dan, někdejší úspěšný reprezentační trenér Miroslav Galbač, IV.Dan, vedoucí Akademie TaeKwon-Do ITF Kerberos Praha Miloš Veselý, III.Dan, zástupci Městského úřadu Frýdku-Místku, ředitelka 8.ZŠ PHDr. Marie Rojková a další učitelé (na této škole funguje Kroužek TaeKwon-Do ITF zařazený do Centra sportu města Frýdku-Místku a speciální 4.A TaeKwon-Do ITF třída). (Miroslav Sýkora)

    exhibice exhibice exhibice
    exhibice exhibice exhibice



    Mikulášský pohár pro děti a mládež ve Frýdku Místku
    Frýdek Místek
  • ( 5. prosince 2000 ) Hned v sobotu 2. prosince 2000 tamtéž od 9.00 do 18.00 proběhl Mikulášský pohár Frýdku-Místku, soutěž dětí a mládeže v technických sestavách a sportovním boji podle pravidel Taekwon-Do ITF, zaštítěná Městským úřadem Frýdek-Místek, které se zúčastnilo 123 startujících do 17 let včetně od žlutého do černého pásu I.stupně. Nejúspěšnějším subjektem se stala Akademie Kerberos Praha (6 zlatých, 4 stříbrné a 4 bronzové medaile), pak VSK Club Brno (5, 2, 5), Se-Jong Opava (5, 1, 0), nejvíce medailových zápisů získal Frýdek-Místek (4, 11, 21, 43 soutěžících!), Sam-Moon Opava (3, 2, 2), Il-Dong Ostrava (2, 1, 1), So-San Znojmo 1, 3, 7), Naeryo Chagi České Budějovice (1, 2, 6), Koguryo Třebíč 1, 2, 0). Nejúspěšnějšími závodníky se mohli stát pouze ti, kteří získali dvě vítězství. Dokázali to: žákyně Barbora Sýkorová (A.K.Praha), žáci Jiří Škrobánek (Se-Jong Opava) a Lukáš Svojanovský (VSK Club Brno), juniorky Lucie Zedková (Sam-Moon Opava) a Věra Němcová (A.K.Praha). V juniorech se to bohužel nepovedlo nikomu. Medailisté v jednotlivých kategoriích podle stupně, výšky nebo váhy, byli odměněni diplomy, medailemi, ti nejúspěšnější pak poháry a doboky. Nejúspěšnější subjekt obdržel pohár ( kompletní výsledky ). Díky zájmu všech místních organizátorů i z řad vděčných a ochotných rodičů proběhla soutěž po všech stránkách skvěle. Soutěž byla dokonale ozvučena, bylo zřízen občerstvovací bufet a kopie losovacích pavouků byly k dispozici všem závodníkům a kaučům. Organizována byla dvě zápasiště a jedno z nich bylo tatami, které je ve Frýdku-Místku díky Českému svazu TaeKwon-Do ITF. Na základě reakcí přítomných hostů a hostujících závodníků si dovoluji tvrdit, že se v příštím roce opět turnaje ve Frýdku-Místku zúčastní. Tentokrát i zahraniční účastníci, neboť nechybělo mnoho a přijeli i slovenští, polští a rakouští taekwon-disté. Partnery korejského bojového umění sebeobrany TaeKwon-Do ITF byli Městský úřad Frýdek-Místek, firma Bauer (sportovní poháry a trofeje), firma Mc Tom (fast food), týdeník Kamelot. (Miroslav Sýkora)



    Budoshow III. se uskutečnilo v Brně !
    Budoshow Budoshow
  • ( 29. listopadu 2000 ) Na základě úspěchů předešlých ročníků se uskutěčnil neděli v 26.11.2000 v zaplněné brněnské sportovní hale KPS Vodova 108 večer bojových umění BUDOSHOW III., Ve skoro pětihodinovém maratonu se postupně v jednotlivých ukázkách představili : Tanec lva, Karate, Viet vo dao, Aikibudo, Taekwon-Do ITF Brno, Wing Tsun, Kung fu, Aikijutsu, Musado, Ju Jitsu, Nunchaku, Thai Tchi, Judo, Kobudo, Bujinkan, Kendo, boj s nožem, Kakushinkan, Shi kon budokai. V závěru celého programu krátce vystoupili také členové úspěšné národní reprezentace ČR Taekwon-Do ITF, medailisté z letošního ME a MS. Součástí exhibice byl také doprovodný program v podání taneční skupiny MAGIC Free Group. (Libor Macháň)

    Budoshow Budoshow Budoshow Budoshow
    Budoshow Budoshow Budoshow



    Celorepublikový seminář Taekwon-Do ITF pro nejvyšší technické stupně
    účastníci semináře
  • ( 20. listopadu 2000 ) Více jak stovka českých studentů Taekwon-Do ITF se sjela v sobotu 18.11.2000 na celorepublikový bezplatný seminář Taekwon-Do ITF, který vedl jako vždy mezinárodní instruktor Taekwon-Do ITF pro ČR Hwang Ho Yong (VII. Dan). V dopoledním bloku semináře všichni účastníci trénovali a opravovali techniky Taekwon-Do ITF od 10. kupu do I. Danu. Součástí byli také technické sestavy Chon-Ji až Choong-moo. V odpoledním bloku semináře se dále nejprve pokračovalo v technikách na II. Dan včetně technických sestav Kwang-Gae až Ge-Baek. Pak již následoval trénink nácviku sparingů (boje). Mistr Hwang opět upozorňoval na základní pravidla jednotlivých typů sparingů, aby již více nedocházelo k jejich nepochopení a následnému nesprávnému vyučování. Tento seminář byl prozatím poslední z řady národních seminářů Taekwon-Do ITF, které pořádal Český svaz Taekwon-Do ITF pro své členy. Marek Lazor

    technické sestavy nácvik techniky nácvik bojů



    Zkoušky na mistrovské stupně Taekwon-Do ITF !
    pásek
  • ( 20. listopadu 2000 ) V neděli 19.11.2000 se v lázních Aurora v Třeboni uskutečnily zkoušky na mistrovské technické stupně DAN v Taekwon-Do ITF. 26 kandidátů na I. Dan, 1 kandidát na II. Dan a 2 kandidáti na III. Dan postupně složili zkoušku před mezinárodním instruktorem Taekwon-Do ITF Hwango Ho Yongem (VII. Dan). Zkouškám také přihlíželi zástupci Českého svazu, držitelé nejvyšších technických stupňů - Ladislav Burian (IV. Dan), Miroslav Galbač (IV. Dan), Rostislav Kaňka (IV. Dan), Petr Vácha (III. Dan), Jaroslav Vomáčka (III. Dan) a mnozí další. Nejmladšímu kandidátovi na I. Dan Lukášovi Horkelovi z Ostravy bylo teprve 11 let. O tom, zda se jemu i všem ostatním podařilo úspěšně složit mistrovskou zkoušku v Taekwon-Do ITF, přineseme zde snad již brzy výsledky. Marek Lazor



    Velmistr Hwang se speciální 4.A TaeKwon-Do ITF třídou na 8.ZŠ ve Frýdku-Místku !
    Frýdek Místek
  • ( 15. listopadu 2000 ) Zkoušek na vyšší technické stupně Kup (barevné pásky) se v neděli na 1.ZŠ ve Frýdku zúčastnilo přes 50 adeptů Školy TaeKwon-Do ITF na 9.-1.Kup (bíložlutý až červenočerný). Nejvyššího bodového hodnocení dosáhli hned tři chlapci ve věku 8-10 let. Tomáš Chmel skládal zkoušku na 7.Kup (žlutozelený), složil ji za 70 bodů (maximum, jednička s hvězdičkou) a tím obdržel stupeň navíc, tedy 6.Kup (zelený). Petr Birke a Ondřej Mokrosch skládali zkoušku na 6.Kup a za svých 70 bodů poskočili oba na 5.Kup (zelenomodrý). Nutno podotknout že Ondrovi se podařilo dosáhnout 70 bodů již podruhé !! Na svém kontě má Ondra také stříbrnou medaili z Mistrovství České republiky žáků 2000 v Tulech (technické sestavy). Rádi bychom od 2.pololetí nebo od nového školního roku později do 5.A TaeKwon-Do ITF třídy na 8.ZŠ v Místku zařadili i Tomáše, který získal na již zmíněném MČR žáků 2000 zlatou medaili za Tuly. úspěšní žáčci Petr je nejmladší z nich a jeho velikou předností, která mu bude nápomocna v jeho dalším vývoji (nejen v TaeKwon-Do ITF), je skromnost a mimořádná snaha učit se. Všichni tři cvičí již několik let a své první krůčky (teď však již kroky) činí ve frýdecko-místecké přípravce, která již několik let pracuje vždy dva dny v týdnu s někdy až 50 dětmi ve věku 5-11 let na 11.ZŠ ve Frýdku, která se nachází na největším sídlišti města. Již nyní se prosazují i na sportovním poli a až jim bude 12, přestoupí do další skupiny frýdecko-místecké Školy TaeKwon-Do ITF. Na zkouškách bylo přítomno mnoho rodičů a rodinných příslušníků mnoha dětí, takže celkově příhlíželo přes 50 osob. Právě podpora rodičů je u těchto dětí podstatným činitelem rozvoje. Mnozí z nich jsou přítomni na trénincích, někteří se však také TaeKwon-Do ITF věnují v některé skupině. Dále absolvovali zkoušky některé děti ze speciální 4.A TaeKwon-Do ITF třídy, které podpořila svou účastí nesmírně ochotná třídní učitelka Jana Kolářová. Za 8.ZŠ se zúčastnila i Mgr. Nováková, koordinátorka Kroužků Centra sportu města Frýdku-Místku, do které spadá nejen 4.A, ale i početný Kroužek TaeKwon-Do ITF při 8.ZŠ. Zasedání školní rady 8.ZŠ udělilo pochvalu třem žákům 4.A, jmenovitě Filipu Gavlasovi, 4.Kup (modrý), Filipu Ciahotnému, 7.Kup (žlutozelený), a Janě Koloničné, 10.Kup (bílý). (Miroslav Sýkora)



    2. letošní soutěž středisek talentované mládeže Taekwon-Do ITF !
    členové STM
  • ( 14. listopadu 2000 ) V sobotu 11. listopadu 2000 se ve velké sportovní hale v Třeboni uskutečnila letošní poslední svazová soutěž - 2. letošní soutěž středisek talentované mládeže Českého svazu Taekwon-Do ITF. Více jak 125 vybraných žáků a juniorů ze všech regionů České republiky se zde spolu utkalo ve čtyřech disciplínách Taekwon-Do ITF. Této soutěže se poprvé nesměli účastnit členové státní juniorské reprezentace a do budoucna se ji již také nebudou moci účastnit. Smyslem tohoto opatření je dát šanci projevit se novým kandidátům o vstup do státní reprezentace. Nejvyrovnanější "střediskový" tým si tentokrát přivezl region Praha II., který také tuto soutěž nakonec vyhrál (viz "výsledkové listiny") před regionem Jižní Čechy a Severní Morava. V současné době se již připravuje kalendář svazových soutěží na rok 2001, se kterým Vás zde co nejdříve seznámíme. Marek Lazor

    STM STM STM



    Sportovně nejúspěšnější škola Taekwon-Do ITF roku 2000 vyhlášena !
    vítězové
  • ( 14. listopadu 2000 ) Český svaz Taekwon-Do ITF na své letošné poslední svazové soutěži vyhlásil pořadí 5-ti sportovně nejúspěšnější škol Taekwon-Do ITF za rok 2000 dle všech dosažených národních sportovních výsledků (národní soutěže mužů i žen v kategoriích žáků, juniorů, seniorů, skupin A i B, jednotlivců i týmů). Podle očekávání se jí nakonec s velkým náskokem stala škola Taekwon-Do ITF Frýdek Místek. Z této školy pochází také několik úspěšných státních reprezentantů (Vyvial, Sýkora, Tomášek, Košátko). Na druhém místě skončila škola Taekwon-Do ITF Hwa Rang Praha, která má mezi svými členy také několik úspěšných reprezentantů (Khůnová, Tošnarová, Kubát, Stránská). Třetí místo pak obsadila škola Taekwon-Do ITF Tong il České Budějovice také s množstvím úspěšných reprezentantů (Kaňka, Kaňková, Vaněk, Hanousková). Na čtvrtém a pátem místě se pak ještě umístily pražské školy Kerberos a Dan Gun. Všem gratulujeme ! Marek Lazor

    1.Frýdek Místek 2.Hwa Rang Praha 3.Tong il Č. Budějovice 4.Kerberos Praha 5.Dan Gun Praha



    copyright © Czech Taekwon-Do ITF Federation 2000