5. číslo Bulletin
září - říjen 1999 98. 1. 2. 3. 4. starší čísla :


  • Mistrovství ČR 1999 nástup ( 8.11.1999 ) O víkendu 5.-7.11.1999 se uskutečnila ve velké sportovní hale v Třeboni naše letošní nejdůležitější soutěž - Mistrovství České republiky v Taekwon-Do ITF seniorů a juniorů sk. A, B. Celkem zde startovalo přes 250 závodníků z 21 českých a moravských škol Taekwon-Do ITF. Soutěžilo se jako vždy ve čtyřech disciplínách. sportovní boj Soutěže se účastnila také většina státních reprezentantů, medailistů z letošního Mistrovství světa v Argentině. V sobotu probíhala soutěž jednotlivců v disciplíně technické sestavy, sportovní boj a spec. přerážecí techniky. V sobotu večer byla také pro diváky připravena exhibiční ukázka Taekwon-Do ITF, kde nechyběly pro Taekwon-Do tak typické sebeobrany, exhibiční lámání dřevěných desek či cihel. exhibice V neděli pokračovala soutěž v kategorii jednotlivců a po jejím skončení začala soutěž týmů. Po velmi dobrých výkonech soutěž v neděli ve 14:00 hodin skončila a nezbylo, než vyhlásit celkové výsledky. Nejúspěšnější juniorkou této soutěže se stala Naďa Bidlasová (Dan Gun Praha), juniorem Marek Cinko (Se Jong Opava), seniorkou Sylva Adamusová a seniorem Zbyněk Mazur (oba IL DONG OStrava). Nejúspěšnější školou celé soutěže se pak se ziskem 9 zlatých medailí stala IL DONG Ostrava.
    exhibice Tato soutěž byla letos poslední bodovanou soutěží v boji o absolutního mistra ČR a proto zde byli nakonec vyhlášeni a odměněni nejúspěšnější soutěžící (junioři a senioři, žáci byli vyhlášeni již 5.10.99) z celoroční bodovací soutěže . Ti získali také poslední titul mistra ČR v tomto tisíciletí. Mistři České republiky za rok 1999 v Taekwon-Do ITF se tedy stali : junior B - Marek Cinko (Se Jong Opava), juniorka B - Jana Hoňková (TK-D Frýdek Místek), senior B - Michal Kobylarz (Koguryo Třebíč), seniorka B - Sylva Adamusová (IL DONG Ostrava). V neprestižnější české kategorii (A) se mistry ČR stali : junior A - Lukáš Vaněk (TONG IL Č. Budějovice), juniorka A - Petra Tošnarová (Hwa Rang Praha), senior A - Miroslav Sýkora (TK-D Frýdek Místek) a seniorka A - Jana Mikulenková (IL DONG Ostrava). Všem vítězům gratulujeme a všem ostatním přejeme hodně úspěchů v dalším ročníku svazové soutěže. (mala)

    Absolutní mistři ČR pro rok 1999

    Miroslav Sýkora
    (Frýdek Místek)
    senior A

    Jana Mikulenková
    (IL DONG Ostrava)
    seniorka A

    Lukáš Vaněk
    (TONG IL Č. Budějovice)
    junior A

    Petra Tošnarová
    (Hwa Rang Praha)
    juniorka A

    Michal Kobylarz
    (Koguryo Třebíč)
    senior B

    Sylva Adamusová
    (IL DONG Ostrava)
    seniorka B

    Marek Cinko
    (Se Jong Opava)
    junior B

    Jana Hoňková
    (Frýdek Místek)
    juniorka B



    škola Frýdek Místek
  • Škola Taekwon-Do ITF Frýdek Místek pořádá 27.listopadu 1999 (sobota) od 8:00 hodin v tělocvičně 1. ZŠ ve Frýdku Místku (tř. T.G.Masaryka) republikovou testovací soutěž talentované mládeže v Taekwon-Do ITF. Soutěž bude probíhat pro žáky a juniory ročníky 1981 a mladší. Soutěží se v disciplínách tul a matsogi (jednotlivci a týmy). Startovné není žádné, vítězové budou odměněni medailemi a diplomy, nejúspěšnější škola získá pohár. Bližší informace a kompletní propozice můžete získat v Miroslava Sýkory (tel. 0658/32013 nebo mobil 0603710604) nebo u Josefa Juháse (tel. 0658/624665). Přihlášení závodníků je potřeba provést na výše uvedené telefony nejpozději do 22. listopadu 1999 do 21:00 hodin. Tato soutěž je podporována Městským úřadem Frýdek Místek, cílem soutěže je podpora sportovní aktivity mládeže a kamarádství, sportovního ducha, cílevědomosti a fair play. Druhým cílem je poznat možné nové adepty na členství ve Střediscích talentované mládeže Českého svazu Taekwon-Do ITF. (mala)



  • Škola Taekwon-Do ITF Naeryo Chagi České Budějovice pořádá 11. prosince 1999 (sobota) od 9:00 hodin ve sportovní hale Na dlouhé louce v Českých Budějovicích mezinárodní soutěž 1. vánoční šampionát mládeže školy Naeryo Chagi . Soutěž bude probíhat pro žáky a juniory ročníky 1983 a mladší. Soutěží se v disciplínách tul a matsogi (pouze jednotlivci). Bližší informace a kompletní propozice můžete získat v Miroslava Galbače (tel. 038/44050, 7714446 nebo mobil 0603 477750, E-mail : mailto:mgalbac@iol.cz). Přihlášení závodníků je potřeba provést na adresu školy nejpozději do 6.prosince 1999. Ubytování je možné zajistit za 190,- Kč/osoba. (mala)



    Alex sport Třeboň
  • Všechny republikové soutěže v roce 1999 pořádané Českým svazem Taekwon-Do ITF byly zajištěny ve spolupráci s Františkem Elexhauserem, majitelem firmy ALEX SPORT TŘEBOŇ a závoveň provozovatelem velké sportovní haly v Třeboni. Spolupráce proběhla bez nejmenších závad a proto se budeme v Třeboňské hale spolu setkávat i nadále. Mimo svazových soutěží probíhá v této hale také velká většina soustředění státní reprezentace v Taekwon-Do ITF (loňská příprava na MSJ a letošní příprava na MESaJ i MSS probíhala právě především zde). Kontaktní telefon na pana Františka Elexhausera je přímo do sportovní haly 0333/723486 nebo domů 0333/723741. (mala)



  • Seminář s mistrem Hwang Ho Yongem v Ostravě
    účastníci semináře ( 27.10.1999 ) Den před svátním svátkem, ve středu 27. října 1999, se v Ostravě uskutečnil další z řady technických seminářů mezinárodního instruktora pro ČR Hwang Ho Yonga (VII. Dan Taekwon-Do ITF) pro nejvyšší technické stupně Severní Moravy. Více jak 30 účastníků 4 škol (z toho více jak 15 držitelů tech. stupně I.- II. Dan) nejprve odcvičilo technické sestavy (tentokrát Chon-Ji až Ge-Baek). Hlavní náplní tohoto semináře však byl nácvik soubojů, sebeobrany a exhibičních kopů. Studenti nejprve procvičovali jednokrokové souboje (Ilbo matsogi) a vyšší pásky zkoušeli základy modelového souboje (model sparing). Po něm byla procvičována sebeobrana (hosin sool) beze zbraně. V závěrečné fázi semináře studenti nacvičovali speciální kopy na lapy v různých polohách zkoušky na tech. st. kup (tzv. exhibiční, kterými se na exhibicích takto lámou dřevěné desky). Ti nejlepší zvládli v jednom výskoku trefit až 5 lap pěti technikami (3 nohou a 2 pomocí rukou). Další seminář s mistem Hwang Ho Yongem je plánován na prosinec. Také díky těmto technickým seminářům mistra Hwanga studenti z Moravských škol Taekwon-Do ITF v posledních letech dosahují vynikajících výsledků jak v České republice, tak i na mezinárodní scéně.
    Před vlastním seminářem ještě proběhly mimořádné zkoušky ostravské školy IL DONG na žákovské technické stupně kup (9. - 2. kup). Zkoušející mistr Hwang Ho Yong všech 37 přihlášených studentů prozkoušel a všem také nakonec zvýšil technické stupně na požadovaný stupeň. (mala)



  • Jak si stojí Český svaz Taekwon-Do ITF ve statistice ČSTV a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy za rok 1998 ?
    ( 20.10.1999 ) Český svaz Taekwon-Do ITF má u ČSTV řádně registrováno a uznáno 3.613 členů, z čehož je 2606 studentů do 18-ti let a 1007 dospělých (to znamená, že jsme věkově " mladý " svaz, na jednoho dospělého připadají skoro 3 nedospělí). V tabulce 79 svazů ČSTV tak zaujímáme 36. místo. Statistika 1999 ČSTV Ve statistice MŠMT ČR se hodnotí podle různých kritérií (sportovní výsledky, olympijský sport, velikost mezinárodní federace, domácí popularita ap.) celkem 119 českých sportovních odvětví. V tomto žebříčku jsme letos skončili na výborném 29. místě a přeskočili tak i mnohé olympijské sporty, které jsou v ČR více podporované, přestože jsou mnohokrát méně úspešné (např. ve srovnání pouze podle dosažených sportovních výsledků jsme se umístili na vynikajícím 12. místem hned za ledním hokejem !). Podle velikosti mezinárodních federací zaujímá Taekwon-Do ITF 15. místo ze 119 sportovních odvětví. V současnosti se vyučuje Taekwon-Do ITF ve 29 českých městech (obcích). Dosažené výsledky ČS Taekwon-Do ITF v letošním roce 1999 předčily ty z minlého roku, takže uvidíme jak si ve statistikách povedeme letos.
    Přestože Taekwon-Do ITF patří svými výsledky mezi nejúspěšnější česká sportovní odvětví, má také i svůj druhý rozměr (které klasické sporty nemají). Taekwon-Do ITF je a vždy bude především umění sebeobrany, které vychovává studenty v souladu se zásadami Taekwon-Do ITF a vymyká se tak pouze úzkému zaměření sportu. Nejdůležitějším úkolem Taekwon-Do ITF je vychovat sebevědomého přátelského člověka výborně znalého umění sebeobrany, který však rozezná pravdu a vždy bude stát na její straně. Buďme takoví všichni ! (Statistika ČS TK-D ITF)



    Republiková soutěž sk. B znak školy Třebíč
  • V sobotu 16.10.1999 se ve sportovní hale v Třeboni uskutečnila další z řady soutěží Českého svazu Taekwon-Do ITF. Jednalo se o republikovou soutěž juniorů a seniorů skupiny B, což jsou držitelé 10. - 3. kupu. Soutěže se účastnilo opět přes sto závodníků z většiny škol Taekwon-Do ITF v ČR. S velice dobrým a silným týmem se představila škola Taekwon-Do ITF Koguryo Třebíč, která také nakonec v celkovém hodnocení získala titul nejúspěšnější školy této soutěže se ziskem 6-ti zlatých, 4 stříbrných a 6-ti bronzových medailí. Také dva nejúspěšnější závodníci soutěže byli z Třebíče a to Iva Hrazdilová - nejúspěšnější juniorka a Michal Kobylarz - nejúspěšnější senior. Dále nejúspěšnějšími seniorkami se shodně stali Sylva Adamusová (IL DONG Ostrava) a Veronika Beranová (TONG IL Č. Budějovice), nejúspěšnějšími juniory se také shodně stali Marek Cinko (SE JONG Opava) a Ondřej Šonka (TONG IL Č. Budějovice). Výsledky této soutěže se započítávají do celkového hodnocení o mistra ČR 1999 sk. B (kompletní výsledky junioři , senioři). Vyhlášení mistrů ČR proběhne ihned po skončení oficiálního mistrovství ČR 5.-7.listopadu 1999 v Třeboni, na které Vás všechny zveme. (mala)



    ATTACK magazín
  • Nový časopis bojových umění a sportů
    Také v každém čísle tohoto časopisu (dvouměsíčník, který vychází v lichý měsíc, F´s magazín a BUDO vycházejí v sudý) najdete článek o Taekwon-Do ITF ! Časopis si můžete přečíst jednak v tištěné podobě, nebo jeho informační stránky naleznete také na internetové adrese http://www.budo.cz/attack.htm. V jeho 1. čísle jste si mohli přečíst obecný článek o všech hlavních směrech Taekwon-Do, ve 3. čísle pak článek ze semináře a besedy se zakladatelem Taekwon-Do panem generálem CHOI HONG HI a v nadcházejícím 4. čísle se můžete těšit na článek o nácviku soubojů v Taekwon-Do ITF. Obsah všech článků si můžete přečít vždy v rubrice napsali o nás. Přejeme příjemné počtení. (mala)



    stánek ČS TK-D ITF
  • ( 11.10.1999 ) Od čtvrtku 7.10. do neděle 10.10.1999 probíhal na pražském výstavišti 1. ročník veletrhu volného času nazvaný FANTASY 99´. Náš svaz se zde prezentoval také. V připraveném stánku mohli návštěvnici shlédnout výsledky práce naší 12-ti leté existence (byli tu k vidění některé ze získaných medailí a pohárů z mezinárodních soutěží, kolekce více jak 500 fotografií z posledního mistrovství světa v Argentině 1999, internetové stránky svazu a další). Zájemci si zde mohli zdarma vyzvednout propagační materiály svazu, plakáty i časopisy Fighter´s magazínu s reportážemi o Taekwon-Do ITF.
    Veletrh měl také každý den svou doprovodnou akci ve formě zábavného pořadu moderovaného Slávkem Bourou a Markétou Mayerovou, ve kterém vystoupili s exhibicí také cvičenci Taekwon-Do ITF z celé České republiky. Ve čtvrtek jste měli možnost vidět exhibici v podání školy TONG IL České Budějovice, v pátek a sobotu ukázku školy Taekwon-Do ITF Martina Zámečníka z Prahy a v neděli vystoupení školy Taekwon-Do ITF z Frýdku Místku, odkud jsou i naše fotografie (více fotografií naleznete zde !). Všechny ukázky Taekwon-Do ITF se těšily zájmu veřejnosti a chválou nešetřil ani Slávek Boura, když po skončení nedělního vystoupení kluků z Frýdku Místku veřejně pochvalně pronesl: "No to tedy byla ale síla !". (mala)
    exhibice na veletrhu exhibice na veletrhu exhibice na veletrhu



    veletrh FANTASY 1999
  • ( 6.10.1999 ) Český svaz Taekwon-Do ITF se účastní 1. ročníku veletrhu využití volného času FANTASY 1999, který bude probíhat od 7. do 10.10.1999 v Křižikových pavilónech na Pražském výstavišti. Veletrh bude volně přístupný veřejnosti vždy v době od 10:00 do 19:00 hodin, probíhá po záštitou hlavního města Prahy za podpory Městské Policie hl. m. Prahy a Výstaviště Praha. Zájemci si mohou mimo jiné ve stánku Českého svazu TK-D ITF zhlédnout expozici dosavadní úspěšné činnosti svazu, navštívit internetové stránky svazu a získat mnoho zajímavých písemných informací. Navíc každý den v cca 12:30 hodin cvičenci Taekwon-Do ITF z Prahy, Českých Budějovic a Frýdku Místku předvedou na přilehlém podiu exhibiční vystoupení. Doprovodný program veletrhu budou uvádět Markéta Mayerová a Slávek Boura. Všechny Vás na tento veletrh srdečně zveme. (mala)



    tým černých pásů tým dětí
  • ( 6.10.1999 ) Škola Taekwon-Do ITF IL DONG Ostrava předvedla divákům v jedné ze svých škol (ZŠ V Zálomu) exhibici Taekwon-Do ITF, ve které vystoupilo 8 černých pásů, z nichž 4 jsou také státní reprezentanti ČR a medailisté z ME a MS. Společně s nimi vystoupili také členové dětského oddílu "Junior Academy" školy IL DONG Ostrava. Exhibice měla vysokou úroveň, diváci měli možnost vidět skoro vše co Taekwon-Do ITF obsahuje a zájemci se mohli přihlásit do oddílu. (mala)



    MČR žáků 1999
  • ( 5.10.1999 ) 1.- 2. října 1999 proběhlo ve velké sportovní hale v Třeboni letošní Mistrovství České republiky v kategorii žáků. Soutěže se účastnilo více jak 100 žáčků. Po skončení všech soutěží se vyhlašovali na základě celoročních umístění absolutní žákovští mistři ČR. S velkým bodovým náskokem se žákovským mistrem ČR stal Matěj Vlček (IL DONG Ostrava), který tak také obhájil svůj loňský titul. V příštím roce již však svoji pozici uvolní, protože přestupuje do kategorie juniorů. Také v kategorii žaček zvítězila s velkým bodovým náskokem a žákovskou mistryní ČR se stala Jiřina Vokáčová (TK-D ITF Ševětín), která získala svůj první titul. Všem soutěžícím garatulujeme k dosaženým výkonům. Kompletní výsledková listina MČR žáků (zde). (mala)

    Absolutní žákovští mistři ČR pro rok 1999

    Matěj Vlček
    (IL DONG Ostrava)
    Žákovský mistr ČR 1998 a 1999

    Jiřina Vokáčová
    (škola TK-D Ševětín)
    Žákovská mistryně ČR 1999

    © Czech Taekwon-Do ITF Federation 1999