9. číslo Bulletin
květen - červen 2000 starší čísla :


Velká cena školy Hwa-Rang v Taekwon-Do ITF
  • ( 30. června 2000 ) V sobotu 24.6.2000 měli diváci možnost vidět soutěž v Taekwon-Do ITF pod názvem Velká cena školy Hwa-Rang aneb setkání mistrů světa-mistrů svého oboru s podporou dětí v rámci projektu "Nemysli jen na sebe". Soutěž organizovala škola Hwa-Rang ve spolupráci se Společností Duha – nadace pro děti postižené mozkovou obrnou a panem Milanem Řeřichou. Hlavní partneři akce byli - Česká pojišťovna ZDRAVÍ a.s., ELF BITUMEN BOHEMIA PRAHA, JÁGR TEAM, HC IPB Pojišťovna Pardubice, IPB Pojišťovna Pardubice, MYTOYS s.r.o. Hradec Králové, EL-TERNO Dobruška, NUTRICIA, ONDRÁŠOVKA, Zuzana Řeřichová & Řeřicha, MAGIC, autodoprava Maier, I.N. GLOBAL a.s. a hlavní mediální partner týdeník ANO.
    Bylo to vůbec poprvé, kdy se uskutečnila soutěž v Taekwon-Do ITF, kde celý výtěžek z akce šel na podporu dětí z dětských domovů. Soutěže se zúčastnilo 70 soutěžících z 11 českých oddílů Taekwon-Do ITF. V dopoledních hodinách proběhly eliminační zápasy ve všech čtyřech soutěžních disciplínách, od 13 hodin se pak bojovalo o třetí místa a v 15 hodin byl zahájen hlavní program pro diváky. Hlavní program byl rozdělen na 4 půlhodinové vstupy finálových soubojů v Taekwon-Do ITF a čtyři vstupy s rozhovory se sponzory soutěže, rozhovory s hokejisty Ladislavem Lubinou, Jiřím Malinským (HC IPB Pardubice) a Janem Hrdinou spoluhráčem Jaromíra Jágra, exhibicemi, diváckými soutěžemi, pěveckým vystoupením a vystoupením taneční skupiny Breakers.
    Finálové souboje za účasti skoro všech přihlášených reprezentantů byly opravdovým zážitkem pro diváky, kteří se dostavili na tuto akci. Tituly nejúspěšnějších soutěžících ve svých kategoriích se stali mezi žáky Marek Řeřicha (Hwa-Rang Praha) a Deutschová Linda (Sonkal Praha), mezi juniory Jiří Kuta (Naeryo Chagi Č.B.) a Petra Tošnarová (Hwa-Rang Praha), mezi seniory pak dlouhodobé opory státní reprezentace Radka Dlouhá (Kwang-Gae Brandýs n. L.) a Jaromír Michl (Naeryo Chagi Č. Budějovice). Po vyhodnocení výsledků se celkově nejúspěšnější soutěžící stala Petra Tošnarová z domácího Hwa-Rang Praha a mezi oddíly pak Hwa-Rang Praha se 14 zlatými, 10 stříbrnými a 12 bronzovými medailemi. (voma)



    Škola Hwa Rang Praha v projektu "Nemysli jen na sebe" !
  • ( 30. června 2000 ) Dne 25.6.2000 se v Trutnově škola Taekwon-Do Hwa-Rang Praha, zastoupená Jaroslavem Vomáčkou a dalšími členy tohoto oddílu přihlásila k projektu "Nemysli jen na sebe" Společnosti Duha. Tím se zařadila mezi takové osobnosti jako jsou např. Josef Laufer, akademický malíř Petr Kadlec, Jiří Šlégr, hokejisté – JÁGR TEAM, hokejisté HC IPB Pojišťovna Pardubice, Věra Martinová a mnozí další. (voma)


    Sonkal Praha Vás zve na zábavné odpoledne !
  • ( 27. června 2000 ) Dne 30. června (pátek) se nas oddil bude podílet na dětskem zábavním odpoledni v pražském Centru Černý Most. Během čtyř 15-ti minutových vystoupení naší studenti Taekwon-Do předvedou ukázky z tréninku a na závěr speciální přerážecí techniky. Z naší strany se nejedná o klasickou ukázku Taekwon-Do, ale spíše o snahu ukázat široké veřejnosti náplň většiny oddílových tréninků. (Ondřej Vrábel)



    Studenti Taekwon-Do z Frýdku Místku předvedli své umění i v Praze !
  • ( 27. června 2000 ) Český svaz TaeKwon-Do ITF požádal frýdecko-místecké a ostravské taekwon-disty, aby předvedli umění sebeobrany Taekwon-Do ITF na dvou důležitých akcích v měsíci červnu. 2. června se v Chrudimi na zaplněném Resslově náměstí uskutečnila akce "Sportuj s námi", kterou uspořádala Asociace sport pro všechny. K vidění byl tanec, aerobik, ..., ale i Karate, Kickbox a Judo. Za skvělého počasí se však na pódiu podle ohlasu diváků nejlépe prezentovalo TaeKwon-Do ITF. Držitelé mistrovských stupňů Jiří Teslík a Pavel Bryndáč (Il-Dong Ostrava), Miroslav Sýkora (Frýdek-Místek) a Henrik Sikora (Pardubice) předvedli technické sestavy, modelové souboje, přerážení dřevěných desek ve výskoku, sebeobranu, silové přerážení desek a střešních tašek, vše podbarveno vhodnou doprovodnou hudbou. Další exhibiční vystoupení zabezpečili 15. června v Praze Miroslav Sýkora , Kamil Vyvial, Jana Hoňková (všichni Frýdek-Místek), Michal Opuszynski a Aleš Plaček (oba Il-Dong Ostrava). Tato akce (opět "Sportuj s námi" ASPV) byla přesunuta z původně plánovaného Václavského náměstí na náměstí za dřívějším obchodním domem Máj. Počasí však nepřálo a taekwon-disté jen tak tak stihli předvést celé své vystoupení (týmový tul, modelové souboje, přerážení desek ve výskoku, sebeobrana, silové přerážení desek a střešních tašek). Exhibice byla také vhodně podbarvena hudbou. Třetím exhibičním vystoupením frýdecko-místeckých taekwon-distů byla ukázka na Velké ceně Hwa-Rang Praha, která se konala 24. června na Brumlovce v Praze. Této sportovní soutěže se mohli zúčastnit pouze členové Státní reprezentace České republiky a medailisté z republikových soutěží roku 1999 a 2000. Mottem soutěže bylo heslo "Nemysli jen na sebe", ve velké reklamní kampani nechyběly ani velkoplošné billboardy po Praze. Hlavními organizátory byla Škola TaeKwon-Do ITF Hwa-Rang Praha a Nadace Duha Trutnov. Akci podpořilo mnoho významných osobností a partnerů, jako například Jágr tým, Agentura Ano TV Nova, Český Telecom, Extraligový tým ledního hokeje Pardubice, Nutricia, Ondrášovka, a mnozí další. Miroslav Sýkora (II.Dan) a Kamil Vyvial (I.Dan, oba Frýdek-Místek) zde prezentovali špičkově zvládnuté modelové souboje a sebeobrany zakončené efektním kopem ve výskoku s nevídanou přesností. Poté se Kamil převlékl do role zloducha a Mirek jej dvakrát "přepral" v sebeobaranném pásmu, poprvé pomalu jako ve zpomaleném filmu a podruhé již rychle na ostro. Oba nakonec zdárně přerazili střešní tašky a sklidili uznalý a vděčný aplaus diváků a sportovců. Na konto Nadace Duha na dostavbu Dětského centra pro postiženou mládež ve Vrchlabí bylo připsáno veškeré startovné a vstupné na tuto akci a manažer Jágr týmu spolu s hokejistou 1.pětky klubu NHL Pittsburgh Penguins Jan Hrdina, předali Nadaci Duha šek na 10000,-USD. (Miroslav Sýkora)


    Generál Choi Hong Hi
    Mezinárodní seminář TK-D ITF s generálem CHOI HONG HI !
  • ( 21. června 2000 ) Dle našich získaných informací se uskuteční 30.6.- 2.7.2000 ve Vídni mimořádný mezinárodní technický seminář Taekwon-Do ITF, který bude vést osobně zakladatel Taekwon-Do, generál CHOI HONG HI. Je pravděpodobné, že generál Choi navštíví také neformálně Českou republiku. Poplatky za vstup na seminář : I.-II. Dan (100$), III.-IV. Dan (200$) + organizační poplatek 25 $. Seminář pořádá rakouská škola Taekwon-Do ITF pana Kaleta. Další informace je možno získat v kanceláři ČS Taekwon-Do ITF. (Marek Lazor)



    Mistrovství Čech a Moravy seniorů sk. A,B Taekwon-Do ITF 2000
  • ( 13. června 2000 ) Na poslední soutěži, pořádané Českým svazem Taekwon-Do ITF, v tomto pololetí se sešli v Třeboni seniorští závodníci na Mistrovství Čech a Mistrovství Moravy 2000. Všichni přítomní zde měli možnost vidět naši absolutní špičku, včetně našich letošních seniorských mistrů Evropy Jany Mikulenkové a Radima Tomáška. Výkony všech závodníků potvrdily, že patříme v tomto odvětví mezi absolutní světovou špičku. Nejúspěšnějšími závodníky těchto mistrovství se nakonec stali :
    Nejúspěšnější závodníci Mistrovství Čech : seniorka B - Beranová Veronika (Tong Il Č. Budějovice), seniorka A - Lejnarová Monika (Dan Gun Praha), senior B - Rokos Jakub (Hwa Rang Praha), senior A - Michl Jaromír (Naeryo Č. Budějovice, mistr světa 1999).
    Nejúspěšnější závodníci Mistrovství Moravy : seniorka B - Birkášová Kateřina (Frýdek Místek), seniorka A - Mikulenková Jana (Il Dong Ostrava, mistryně Evropy 2000), senior B - Šamal Kamil (Frýdek Místek), senior A - Sýkora Miroslav (Frýdek Místek).
    Kompletní výsledky zde. (Marek Lazor)




    10. ročník Festivalu rekordů a kuriozit Pelhřimov 2000
  • ( 13. června 2000 ) Na letošním jubilejním 10. ročníku Festivalu rekordů a kuriozit v Pelhřimově padly nové české i světové rekordy Taekwon-do ITF :
    Karel Fiala (I. Dan, Naeryo Č. Budějovice) : přeražení 12 Ytong prefabrikátů technikou Naeryo Chagi
    Pavel Sklenář (I. Dan, Kwang Gae Říčany) : přerážení 10 Ytong prefabrikátů hlavou
    Pavel Sklenář (I. Dan, Kwang Gae Říčany) : loňský rekord - chůze v rozbitém hořícím skle s nesením břemene 10 metrů, celková váha 205 kg
    Vladimír Machota (IV. Dan, Kwang Gae Brandýs n. L.) : 24 hodin nonstop cvičení Tulů
    Vladimír Machota (IV. Dan, Kwang Gae Brandýs n. L.) : loňský rekord - přeražení 9 Ytong prefabrikátů technikou Sonkal (sek)
    Vladimír Machota (IV. Dan, Kwang Gae Brandýs n. L.) : loňský rekord - ležení ve skle s držením váhy 205 kg na hrudi.
    Úspěšným držitelům rekordů gratulujeme a vyzýváme ostatní k jejich překonání ! (Vladimír Machota)


    4. Jugoslavian Open Taekwon-Do ITF
    V. Machota (IV. Dan)
  • ( 13. června 2000 )Ve dnech 3. - 4. června 2000 proběhlo v Jugoslávské Bačce Topole 4. otevřené mistrovství balkánských zemí v Taekwon-Do ITF. Mimořádně dobře technicky zabezpečené akce se zúčasnili závodníci z Bulharska, Řecka, Maďarska, Jugoslávie, Bosny, Srbska a České republiky. V barvě české trikolory startoval Vladimír Machota, který se i letos probojoval do finále soutěže tul přes maďarského reprezentanta Csabu (3. Dan), Řeka Teorakise (3. Dan) a Bulhara Todora Kozoderova (3. Dan). V. Machota s mistrem Kim Ung Cholem (7. Dan)Po dvojnásobném nerozhodném výsledku v posledním finalovém boji nakonec sestava Ju-Che rozhodla o české vlajce na nejvyšší žerdi a "Kde domov můj" si i tentokrát zazpíval Vladimír Machota (4. Dan). V exhibici se zde také představil 46. letý korejský mistr Kim Ung Chol (7. Dan), který doslova ohromil diváky speciálním přerážením mnoha desek ve výskoku, sebeobranou a nejvyšší sestavou Taekwon-do ITF. V dalším progamu mohli diváci vidět balkánský folklór. O dobré jméno tohoto již tradičního mezinárodního turnaje se stará hlavní spozorská firma, která umístila monitory po celém hledišti tak, aby mohli diváci sledovat veškeré dění na tatami, mezi zápasy mohli diváci na již zmíněných monitorech vidět zápasy a reklamní spoty z loňského ročníku. Do 300 metrů si mohli zájemci naladit zvláštní vysílání z turnaje na svých televizích. Ubytování ve velmi pěkném hotelu hradili sponzoři a transfer z hotelů k hale obstarávaly autobusy, které město Bačka Topola vyhradila pouze závodíkům. (Vladimír Machota)


    1. kolo soutěže STM Taekwon-Do ITF proběhlo !
  • ( 4. června 2000 ) Přes 130 závodníků (výběr talentů do 18-ti let) ze všech 6-ti Středisek talentované mládeže Českého svazu Taekwon-Do ITF se sjelo na letošní I. národní soutěž středisek TM. Jedná se již o 3. ročník této soutěže. V programu STM se nejtalentovanější studenti Taekwon-Do ITF do 18-ti let v jednotlivých regionech ČR připravují nad rámec svých oddílových tréninků na svou případnou další sportovní kariéru (sportovní reprezentace ČR). Projekt STM se jeví jako velice užitečný a určitě i díky němu Česká republika ve sportovním Taekwon-Do ITF získala na letošním ME ve Skotsku poháry za nejlepší juniorské týmy v Evropě (chlapecké i dívčí). Dívčí tým navíc tento titul drží již dva roky! Kompletní výsledky 1. kola soutěže STM. (Marek Lazor)

    Pořadí jednotlivých STM po 1. kole soutěže
    UmístěníStředisko TMzlatostříbrobronzbodově
    1.STM Praha I.14101880
    2.STM Praha II.13121679
    3.STM Severní Morava10121872
    4.STM Jižní Čechy491141
    5.STM Střední Čechy42824
    6.STM Jižní Morava21614




    28. května 2000 se uskutečnilo 1. otevřené mistrovství Rakouska ve Vídni
  • ( 5. června 2000 ) Tohoto významného mistrovství se zúčastnilo 200 závodníků z celého Rakouska a ČR. Závody pořádala ITF a Rakouská Unie TK-D spolu s místní školou Do-San. Závody byli určeny pro muže a ženy, děti, juniory, seniory v tech. stupních Dan i kup v disciplínách tul a matsogi. Na tomto mistrovství byli přítomni všichni představitelé ITF ve Vídni, kteří tuto soutěž po celou dobu bedlivě sledovali.
    Tohoto závodu se učastnili studenti, kteří trénují na ITF u mezinárodního instruktora, studenti p. Tom MecCalluma (VIII. Dan), studenti Rakouské unie TK-D p. Richarda Franka (IV. Dan), studenti školy Do-San . F. Kaleda (IV. Dan) a jiní.
    Znojemská škola se soutěže účastnila se 31. závodníky (i s letošními nováčky) a dosáhla těchto umístění :
    Disciplína tul - 1. Michaela Kolářová (1-2. kup), 1. Martin Páleník, Jakub Tůma a Veronika Krulová (6-7. kup), 1. Dušan Koc (8-9. kup), 2. Květuše Sobotková a Tomáš Taufer (1-2. kup), 2. Zuzana Kalašová (6-7. kup), 2. Lenka Rožnovská (8-9. kup), 3. Petra Lukšová (6-7. kup), 3. Eva Dechetová (8-9. kup)
    Disciplína matsoogi - 1. Martin Švabovský (8-9. kup do 50 kg), 2. Tomáš Taufer (1-2. kup do 50 kg), 3. Lenka Novotná (1-2. kup nad 56 kg)
    Všem závodníkům za Znojemskou školu TK-D ITF So-San děkuji nejen za nádherné výsledky, ale i za chování po celou dobu závodů. (František Macek)


    Obálka nového Attack magazínu Právě vychází nový
    Attack magazín 2/2000 !

  • ( 2. června 2000 ) V novém čísle Attack magazínu si můžete přečíst 2 články o Taekwon-Do ITF. V jednom si můžete ozřejmit všechny soutěžní disciplíny Taekwon-Do ITF a ve druhém si můžete přečíst reportáž z letošní soutěže Taekwon-Do ITF "Best of Best 2000", která se konala v Brandýse nad Labem. Přejeme příjemné počtení. (Marek Lazor)


    Zapojte se do nově otevřené konference o Taekwon-Do ITF !
  • ( 31. května 2000 ) Ve spolupráci se servrem www.pandora.cz jsme pro Vás připravili volně přístupnou otevřenou konferenci na téma Taekwon-Do ITF. Proto neváhejte jednoduše se zaregistrujte a přijďte si popovídat, získat nové informace, či se jen seznámit s novými lidmi, kteří se zajímají u nás o Taekwon-Do ITF. Vstup do konference - viz lišta vlevo Konference. (Marek Lazor)


    Obálka nového F´s magazínu (klikni) Mistr HWANG HO YONG na obálce nového Fighter´s magazínu !
  • ( 29. května 2000 ) Český svaz Taekwon-Do ITF již od samotného vzniku velice úzce spolupracuje s redakcí časopisu bojových umění a sportů Fighter´s magazín. Zájemci o Taekwon-Do ITF tak mohou v každém čísle časopisu najít zcela pravidelně na celé straně č. 9 aktuální články a fotografie z toho nejzajímavějšího co se u nás i jinde ohledně Taekwon-Do ITF děje. Letošní 3 číslo tohoto časopisu je pro nás slavnostnější, protože prezentuje na své titulní stránce mezinárodního instruktora Taekwon-Do ITF pro ČR, držitele VII. Danu a jednoho z nejlepších učitelů Taekwon-Do ITF na světě - mistra Hwang Ho Yonga, který u nás od roku 1987 Taekwon-Do ITF pod Českým svazem Taekwon-Do ITF vyučuje. Ve článku o Taekwon-Do ITF uvnitř časopisu se navíc dozvíte z čeho všeho se Taekwon-Do ITF skládá a proč se vyučuje v tzv. "nekonečném kruhu". (Marek Lazor)


    Mistrovství Čech a Moravy žáků a juniorů sk. A, B
  • ( 29. května 2000 ) Jednu z největších národních soutěží Taekwon-Do ITF zažila o víkendu 27.-28.5.2000 Třeboň. Na 250 závodníků z 21 českých škol zde bojovalo ve čtyřech disciplínách o medaile na Mistrovství Čech a Mistrovství Moravy žáků a juniorů sk. A, B. Celé soutěže se navíc účastnil velký počet diváků (především z řad rodičů), takže i celková kulisa soutěže byla výborná. Soutěžní výkony, především těch nejmenších, byly obdivuhodné a je jen škoda, že vyhrát může v dané kategorii pouze jeden. Nejúspěšnější školou Mistrovství Čech se nakonec stala škola Taekwon-Do ITF Hwa Rang Praha a nejúspěšnější školou Mistrovství Moravy se stala škola Taekwon-Do ITF Frýdek Místek.
    Nejúspěšnější závodníci Mistrovství Čech : žáci - Marek Řeřicha (Hwa Rang Praha) a Jiřina Vokáčová (TK-D Ševětín), junioři B - Martin Procházka (Toi Gae Praha) a Žaneta Gerberová (Tong Il Č. Budějovice), junioři A - Jan Mraček (TK-D Třeboň) a Petra Tošnarová (Hwa Rang Praha).
    Nejúspěšnější závodníci Mistrovství Moravy : žáci - Lukáš Svojanovský (TK-D Brno) a shodně Iveta Ráczová a Martina Žáková (obě TK-D F-Místek), junioři B - Ondřej Ondruško (TK-D Frýdek Místek) a Iva Hrazdilová (Koguryo Třebíč), junioři A - Michal Košátko a Jana Hoňková (oba TK-D Frýdek Místek).
    Všem gratulujeme a zde se můžete podívat na kompletní výsledkové listiny obou Mistrovství. (Marek Lazor)

    Někteří nejúspěšnější závodníci :




    Vyhlášeny 3 sportovně nejúspěšnější školy Taekwon-Do ITF za rok 1999
  • ( 29. května 2000 ) V rámci letošního Mistrovství Čech a Moravy žáků a juniorů byly v Třeboni také oficiálně vyhlášeny 3 sportovně nejúspěšnější české školy Taekwon-Do ITF za celý kalendářní rok 1999. Součtem všech získaných medailí ze všech národních soutěží (oblastních, územních i mistrovských) pořádaných ČS Taekwon-Do ITF v roce 1999 se nejúspěšnější školou stala škola Taekwon-Do ITF Hwa Rang Praha. Pohár za 1. místo převzal osobně vedoucí školy Jaroslav Vomáčka, III. Dan (na fotografii uprostřed). Druhou nejúspěšnější školou se stala škola Taekwon-Do ITF Tong Il České Budějovice. Pohár převzal vedoucí školy MUDr. Rostislav Kaňka IV. Dan (na fotografii vlevo). Třetí místo v celkovém pořadí získala škola Taekwon-Do ITF IL DONG Ostrava. Pohár převzal trenér Jiří Teslík, I. Dan (na fotografii vpravo). Na čtvrtém a pátém místě se pak dále umístili škola TK-D ITF Dan Gun Praha a škola TK-D ITF Frýdek Místek. Všem umístěným gratulujeme. Informace o vyhlášení jste si mohli přečíst také v Bulletinu č. 7. (Marek Lazor)


    15-ti stránkový rozhovor se zakladatelem Taekwon-Do gen. CHOI HONG HI v americkém Taekwondotimes !
    TaekwondoTimes 01/2000
  • ( 29. května 2000 ) Zakladatel a tvůrce Taekwon-Do, žijící legenda, generál CHOI HONG HI poskytl jeden ze svých nejobsáhlejších rozhovorů (15 stran) prestižnímu americkému časopisu TaekwondoTimes v jeho letošním lednovém vydání. Rozhovor připravil Dr. He Young Kim, známý historik bojových umění, který také pobýval u pana generála v Kanadě. Šéfredaktor časopisu Carlos Davis Hart řekl : "Chtěli jsme na počátku nového tisíciletí vydat rozhovor s někým, kdo v minulém století nejzásadnějším způsobem ovlivnil bojová umění a nemohli jsme jej proto udělat s nikým jiným nežli s panem CHOI HONG HI." Generál Choi je jednoznačně stvořitelem moderního umění sebeobrany Taekwon-Do a je také prezidentem a zakladatelem Mezinárodní federace Taekwon-Do (ITF).
    V rozhovoru generál Choi odpovídá na 33 otázek, které zahrnují mimo jiné také tato témata : jeho počátky v bojových uměních, kdy se učil Taek Kyun a Karate, jeho armádní kariéru a v čem mu pomohla pro rozvoj Taekwon-Do v armádě i mezi civilní populací, dále povídá o tom jak vytvořil název Taekwon-Do a jak vytvořil jeho techniky, povídá i o obtížích, které měl při propagaci Taekwon-Do v Jižní Koreji. Další odpovědi se týkají jeho úsilí o rozvinutí TaeKwon-Do do světa. Zde popisuje, jak musel nuceně opustit Jižní Koreu (emigroval do Kanady) a proč vytvořil Mezinárodní federaci Taekwon-Do (ITF) nejprve v Kanadě a pak v Rakousku. Popisuje také své těžké životní období v letech 1645 - 1955, včetně toho, jak mu s politických důvodů tehdejší prezident Koreje (Park Chung Hee) unesl syna (Choi Jung Hwa) a dceru, i jak mu vyhrožovali jejich smrtí, pokud se Taekwon-Do nevzdá. Dále generál povídá také o následném vzniku a vyvoji Světové federace Taekwon-Do (WTF) a jeho prezidentu Mr. Un Yong Kim, včetně pokusu o zničení ITF. Přesto generál vytrval a dodnes ITF funguje, přestože je stále pod kontrolou jihokorejské centrální výzvědné služby (KCIA).
    Časopis mimo rozhovoru také obsahuje mnoho unikátních fotografií Generála Choi. Toto číslo časopisu se jistě stane pro opravdové studenty Taekwon-Do velice cenným studijním materiálem i sběratelským klenotem. Tento rozhovor s generálem Choi Hong Hi je nejlepší zdroj informací o opravdové historii a vývoji pravého a originálního Taekwon-Do, zde zcela jasně říká pan generál, že není "pouze" tvůrce slova Taekwon-Do, ale také vytvořil jeho techniky, které jsou založeny na vědeckém zkoumání, a ačkoli Generál Choi mnoho studoval staré korejské Taek Kyun a japonské Karate, Taekwon-Do, které vytvořil je hodně jiné od všech bojových umění, i proto je tak populární.
    Toto napsal na prahu nového tisíciletí prestižní americký časopis o Korejských bojových uměních TaekwondoTimes (nejprestižnější časopis s největším počtem výtisků na světě píšící nejen o korejských bojových uměních). Napsal pravdu o vyvoji pravého a originálního Taekwon-Do i o jeho zakladateli generálu CHOI HONG HI (9. Dan).
    Převzato od : Scott Downey (5. Dan) - prezident ITF Newfoundland, KANADA
    (Marek Lazor)



    Velmistr TaeKwon-Do ITF Hwang Ho Yong (VII.Dan) ve Frýdku-Místku
  • ( 22. května 2000 )Nespočetněkrát již zavítal do Frýdku-Místku korejský instruktor pro Českou republiku Hwang Ho Yong. Členská základna Školy TaeKwon-Do ITF se i díky jeho častým návštěvám blíží číslu 200 a profiluje se u nás mnoho vynikajících trenérů, dnes již držitelů II.Danů (2) a I.Danů (5). Od pátku do pondělí pobýval Velmistr i s rodinou na Ostravici v překrásném prostředí Beskyd. Během víkendu vedl celkem 10 hodin předzkouškových seminářů, na kterých si naši taekwon-disté opět tak jako v minulosti mohli poopravit své korejské bojové umění sebeobrany, díky informacím přímo od pramene. Mnoha cvičícím i přítomným rodičům byly předestřeny opět hvězdné výsledky českého Taekwon-Do ITF na ME ve Skotsku (z F-M se ME účastnili - K. Vyvial, M. Sýkora, R. Tomášek a M. Košatko). Velmistr je jedním z nejlepších učitelů světa, který mnoho let strávil v nejbližší přítomnosti zakladatele a otce Taekwon-Do, generála Choi Hong Hi (IX.Dan). V pondělí proběhly ve Frýdku Místku také zkoušky na vyšší technické stupně Kup (barevné pásy) na 8.ZŠ, kterých se účastnili především děti, zejména z řad přípravky do 12 let a z řad skupiny jednoletých taekwon-distů Frýdku-Místku. Nejúspěšnějším ze všech se stal osmiletý Ondřej Mokrosch. Předvedl mimořádný výkon a proto byly jeho dovednosti ohodnoceny maximálně možným počtem 70-ti bodů. Získal tak navíc bez zkoušky žlutozelený pásek (7.kup). Stal se vůbec prvním Frýdecko-Místeckým Taekwon-distou od počátku Taekwon-Do ITF v našem městě (vznik oddílu 5.2.1992), kterému se toto podařilo. V České republice by se možná takto úspěšní adepti dali spočitat na prstech dvou rukou, neboť udělení 70-i bodů je naprosto vyjímečné. (Miroslav Sýkora)



    Taekwon-Disté ITF z Frýdku-Místku ovládli Moravský pohár v Kickboxu !
  • ( 22. května 2000 ) Škola TaeKwon-Do ITF Frýdek Místek již řadu let sbírá nejen úspěchy na republikových, ale i na evropských a světových scénách Taekwon-Do ITF. Až teď po dlouhé době plánování jsme si našli čas naši historickou první účast na kickboxerské soutěži v semikontaktu, která byla otevřená pro všechny styly. V sobotu 20.5.2000 v Havířově startovalo na Moravském poháru 13 taekwon-distů. Mottem soutěže, kterou uspořádal Wing-Chun Klub Havířov bylo vzájemné setkání a navázání kontaktů Karate, Kickboxu, Kung-Fu, TaeKwon-Do, Wing-Chun, Wu-Shu a dalších bojových umění. Akci natáčela severomoravská ČT 1. Večer proběhly exhibiční vystoupení všech stylů. Přes 150 závodníků přijelo z Bohumína, Frýdku-Místku, Havířova, Karviné, Ostravy, Valašského Meziřící, ale i z Mostu, Chebu a Prahy. Z Prahy se zúčastnila dokonce i Siu-Lum Kung-Fu Akademie Romana Hladíka. Startovali i závodníci Taekwon-Do GTF Pamír Hamidi, ale výraznějšího úspěchu neměli šanci dosáhnout, neboť zde kralovalo to nejlepší Taekwon-Do ITF, jaké do té doby zúčastnění bojovníci všech stylů ještě neviděli. Není divu, když Frýdecko-místečtí nasadili do týmových soutěží 4 týmy, které měly hvězdné obsazení a všechny se probojovaly až do obou semifinále ! 1. místo v Semikontaktu obsadil I. tým F-M ve složení Kamil Vyvial, I.Dan a vicemistr Evropy Taekwon-Do ITF 2000, Radim Tomášek I.Dan a mistr Evropy Taekwon-Do ITF 2000, Jana Žylová, 2.kup (vyřadili Taekwon-Do GTF Pamír Hamidi 25:3, Siu-Lum Kung-Fu Akademii Romana Hladíka z Prahy rovněž velkým rozdílem, IV.tým F-M, ve finále II.tým F-M po absolutně vyrovnaných bojích 16:15). 2.místo obsadil II.tým F-M za který bojovali Miroslav Sýkora, II.Dan, Přemysl Štola (Il-Dong Ostrava) I.Dan, Jana Hoňková, 2.kup (vyřadili s velkou převahou I.tým Wing-Chun Klubu Havířov, o pár bodů III.tým F-M a ve finále těsně neuspěli s I.týmem F-M 15:16). 3.místo získal III.tým F-M jehož členy byli Martina Řezáčová, 1.kup, Václav Vašek, 2.kup, Robin Prašivka, 2.kup (zvítězili s přehledem nad hromotluky z Karate 1.Máj Baník Karviná, podlehli II.týmu F-M a v boji o bronz zvítězili těsně nad IV.týmem F-M o jediný bod. Na 4.místě tedy skončil IV.tým F-M v němž se podařilo Janu Jursovi, I.dan, Jiřímu Teslíkovi (Il-Dong Ostrava) I.Dan, Tereze Juchelkové, 4.kup, porazit tým Kickbox Klubu Most. Jedinými vážnějšími soupeři taekwon-distů ITF zde byli tedy jen opět sami taekwon-disté ITF! Tečku za úspěšným tažením udělal Martin Kosík, 3.kup, v Semikontaktu do 50 kg, kdy si po třech vítězných zápasech odnesl pohár za 3.místo z nejmenší ze třech velikostí poháru z modrého křišťálu a krásný Kung-Fu diplom; nebyl však ve formě a nemohl tak ve své kategorii zvítězit, jak se mu to daří na republikových soutěžích Taekwon-Do ITF. Vše podtrhl Miroslav Sýkora, II.Dan, svým jasným dvojnásobným vítězstvím v Hard Style sestavách (v eliminaci i ve finálové skupině postupujících), když porazil veškeré karatisty (i držitele III.Danu Shotokanu a Goju-Ryu), kteří se pokoušeli uspět. Zde vítězil výdech při technice a dobrá kontrola dechu, výbušnost a zpevnění těla v technice a razantní a exhibiční kopy TaeKwon-Do ITF. (Miroslav Sýkora)



    ME seniorů a juniorů 2000 Taekwon-Do ITF = 10 zlatých pro ČR !
  • ( 16. května 2000 ) Další historický úspěch si může po skončení letošního 15. Mistrovství Evropy seniorů a 6. Mistrovství Evropy juniorů v Taekwon-Do ITF ve Skotském Edinburghu připsat Česká republika. 31 nominovaných českých sportovců se v konkurenci 23 států Evropy neztratili a svými výbornými výsledky překvapili doslova celou Evropu. Letošní velice náročná příprava českých sportovců, která zahrnovala 2 velké mezinárodní závody (Slovinsko a Německo), několik víkendových soustředění a 20 dnů závěrečné přípravy, určitě hodně bolela. Odměnou byl výborně připraven celý český tým, který tentokrát dokázal skoro vše výborně zužitkovat. Ve čtyřech soutěžních disciplínách se podařilo českým seniorským závodníkům získat 3 zlaté medaile v individuální soutěži (R. Dlouhá, J. Mikulenková, R. Tomášek) a 2 zlaté v týmové soutěži. Českým juniorským závodníkům se podařilo získat 2 zlaté medaile v individuální soutěži (obě V. Němcová) a 3 zlaté v týmové soutěži. Po skončení tohoto ME již není v Evropě žádný Taekwon-Dista, který by si ještě mohl popléstl Českou republiku s nějakým jiným státem. V celkovém hodnocení národů ME seniorů jsme skončili hned za dlouhodobě nejlepším státem Evropy Polskem, v hodnocení ME juniorů jsme dokázali Polsko dokonce porazit a získat za Ruskem 2. místo. Navíc oba české juniorské týmy (chlapci i dívky) dokázali své týmové soutěže celkově vyhrát a stali se nejúspěšnějšími týmy letošního ME 2000. Česká juniorka Věra Němcová z Prahy nenašla ve svých dvou nominovaných disciplínách (sportovní boj a technické sestavy) ani jednu přemožitelku a ziskem dvou zlatých medailí si vybojovala titul nejlepší juniorky Evropy 2000.
    Česká republika v tomto sportovním odvětví patří mezi absolutní světovou špičku a v rámci žebříčku sportů ČSTV se řadí mezi 25 nejúspěšnějších českých sportovních odvětví. V současné době se naši sportovci připravují na své národní soutěže a již v červenci začíná příprava na letošní Mistrovství světa juniorů, které se koncem srpna bude tentokrát konat v Koreji - zemi, kde má Taekwon-Do svůj původ. Zhodnocení ME 2000 šéftrenéra české sportovní reprezentace MUDr. Rostislava Kaňky si můžete přečíst ZDE. (Marek Lazor)


    Kompletní výsledky českého týmu na ME 2000 Taekwon-Do ITF, Edinburgh, Skotsko
    Senioři
    1.místo : Tomášek Radim - silové přerážení
    2.místo : Kaňka Rostislav - technické sestavy IV. Dan
    2.místo : Michl Jaromír - technické sestavy III. Dan
    2.místo : Petrů David - technické sestavy II. Dan
    2.místo : Vyvial Kamil - sportovní boj do 80 kg
    2.místo : Petrů David - sportovní boj do 71 kg
    2.místo : Steiger Marián - sportovní boj do 63 kg
    2.místo : Michl Jaromír - speciální přerážecí techniky
    3.místo : Mašek Jaroslav - sportovní boj nad 80 kg
    1.místo : tým senioři - speciální přerážecí techniky

    Junioři
    2.místo : Košatko Michal - technické sestavy I. Dan
    2.místo : Bobek Tomáš - speciální přerážecí techniky
    3.místo : Urbánek Jaroslav - technické sestavy II. Dan
    3.místo : Mraček Jan - sportovní boj do 63 kg
    3.místo : Urbánek Jaroslav - sportovní boj do 58 kg
    3.místo : Hoang Huy - sportovní boj do 52 kg
    1.místo : tým junioři - technické sestavy
    1.místo : tým junioři - speciální přerážecí techniky
    3.místo : tým junioři - sportovní boj
    3.místo : tým junioři - silové přerážení
    NEJ : tým junioři - nejúspěšnější tým MEJ 2000
    Seniorky
    1.místo : Mikulenková Jana - technické sestavy II. Dan
    1.místo : Dlouhá Radka - silové přerážení
    2.místo : Dlouhá Radka - technické sestavy III. Dan
    2.místo : Lejnarová Monika - sportovní boj do 70 kg
    3.místo : Brabcová Monika - technické sestavy I. Dan
    3.místo : Mikulenková Jana - sportovní boj do 52 kg
    3.místo : Khůnová Věra - sportovní boj do 63 kg
    3.místo : Hanousková Hana - sportovní boj nad 70 kg
    1.místo : tým seniorky - technické sestavy
    2.místo : tým seniorky - silové přerážení
    2.místo : tým seniorky - speciální přerážecí techniky

    Juniorky
    1.místo : Němcová Věra - technické sestavy I. Dan
    1.místo : Němcová Věra - sportovní boj do 48 kg
    NEJ : Němcová Věra - nejúspěšnější juniorka MEJ 2000
    2.místo : Tošnarová Petra - technické sestavy II. Dan
    2.místo : Tošnarová Petra - sportovní boj nad 60 kg
    2.místo : Tošnarová Petra - speciální přerážecí techniky
    2.místo : Bidlasová Naďa - sportovní boj do 60 kg
    3.místo : Svášková Anna - sportovní boj do 53 kg
    1.místo : tým juniorky - sportovní boj
    2.místo : tým juniorky - silové přerážení
    2.místo : tým juniorky - speciální přerážecí techniky
    2.místo : tým juniorky - technické sestavy
    NEJ : tým juniorky - nejúspěšnější tým MEJ 2000



    Ocenění juniorských sportovců ve Frýdku Místku
  • ( 8. května 2000 ) Ve středu 26.dubna 2000 se na frýdeckém zámku konalo slavnostní setkání zástupců Města Frýdek-Místek s vybranými žáky a studenty škol na území města, jejich rodiči, profesory, učiteli, vedoucími a trenéry. Školy vybraly celkem 51 nejlepších děvčat a chlapců, kteří svými studijními, soutěžními a sportovními výsledky reprezentovali v roce 1999 svoji školu, město, ale mnohdy také Českou republiku. Smyslem každoročního setkání je zviditelnit správné aktivity a výsledky dětí a mládeže a ocenit jejich snahu, píli, úsili, houževnatost a vytrvalost. Na památku se ti nejlepší zapsali do Kroniky Města Frýdku-Místku. Mezi mnoha prezentovanými výsledky ve studiu, na školských olympiádách a na různých soutěžích v kultuře a ve sportu vynikly také úspěchy frýdecko-místeckých taekwon-distů, které byly v oblasti sportu vůbec nejlepšími ze všech jmenovaných. Střední průmyslová škola Frýdek-Místek navrhla Janu Hoňkovou (2.kup, od ledna 1999 do září 1999 juniorská reprezentantka České republiky, na ME 1999 v Itálii v týmu ČR tři zlaté, jedna stříbrná a bronzová medaile, pravidelná medailistka domácích soutěží), Střední odborná technická škola Frýdek-Místek doporučila Michala Košatka (I.Dan, od ledna 1999 juniorského reprezentanta České republiky, na ME 1999 v Itálii v týmu ČR dvě stříbrné a jedna bronzová medaile, pravidelný medailista domácích soutěží, absolvoval právě proběhlé ME 2000 ve Skotsku, adept na MS 2000 v Koreji, za zmínku stojí i fakt, že Michal studuje nepřetržitě s vyznamenáním). Pozvaní trenéři Miroslav Sýkora (II.Dan) a Kamil Vyvial (I.Dan) poděkovali Městu Frýdek-Místek a rodičům taekwon-distů za podporu Taekwon-Do ITF a seznámili všechny přítomné s nejbližšími plány svých svěřenců. Kronikářka pak trenéry požádala o zaslání výpisu všech největších úspěchů Školy Taekwon-Do ITF Frýdek-Místek v roce 1999, aby byly navždy zapsány do nejcennější knihy města Frýdku-Místku! (Miroslav Sýkora)

    Nenašli jste zde nic o Vaší škole, přestože vyvíjíte bohatou činnost ??
    Je to ale jen a jen Vaše chyba !!
    Vaše příspěvky jsou neustále očekávany na adrese taekwondo@seznam.cz

    copyright © Czech Taekwon-Do ITF Federation 2000