Objednejte si Bulletin !
7. číslo Bulletin
leden - únor 2000 98. 1. 2. 3. 4. 5. 5. starší čísla :


Germany OPEN 2000
  • (7. března 2000) Po úspěšném startu české státní reprezentace v Taekwon-do ITF na mezinárodním mistrovství Slovinska 26.2.2000 se dne 5.3.2000 zúčastnil národní tým dalšího významného 5. ročníku GERMANY OPEN 2000 v německém Dortmundu. Hostitelským městem byl stejně jako v loňském roce Dortmund. Českou republiku zde reprezentovali především členové širšího kádru seniorské reprezentace. Start na German Open byl součástí přípravy našich reprezentantů na letošní mistrovství Evropy, které se bude konat začátkem května ve skotském Edinburghu.
    V Dortmundu měli naši sportovci možnost změřit své síly s více než 120 závodníky ze 13 států, mezi nimiž byla kromě Belgie, Dánska, Litvy, Německa, Nizozemí, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Skotska a Švýcarska také Argentina. Samozřejmě největšími soupeři byli pro nás Poláci, kteří na loňském ME získali nejvíce zlatých trofejí, těsně před ČR, která však zase vybojovala celkově nejvyšší počet medailí. Velice kvalitními soupeři však jsou především ve sportovním boji i Němci a Holanďané. Mimo jiných zde za domácí startovala např. S. Lopezová, mistryně světa a Evropy, za Holanďany B. Tapilatu, o níž se zmiňujeme ve článku o naší účasti na Slovenian Open.
    Jak je na akcích podobného druhu zvykem, závodilo se ve dvou ze čtyř soutěžních disciplín Taekwon-do ITF - technických sestavách a sportovním boji, tentokrát v divizi jednotlivců i týmů. Týmová soutěž však byla oproti platným mezinárodním pravidlům poněkud modifikována, týmy byly tvořeny třemi členy a jedním náhradníkem (dle platných oficiálních pravidel ITF 5 + 1). Možná se jednalo o jakousi "předpremiéru", neboť na úrovni ITF se o možnosti změny počtu členů v družstvu uvažuje, avšak pouze u ženských týmů.
    Germany OPEN 2000 V technických sestavách jsme se téměř ve všech kategoriích, v nichž jsme startovali, probojovali do finále. Muži v technické kategorii I. Dan nedali svým soupeřům žádnou šanci a z asi 30 startujících patřila všechna 4 medailová místa Čechům. Finále této kategorie bylo "severomoravské", utkal se zde K. Vyvial s bronzovým medailistou z loňského MS M. Sýkorou. Bronz patří "novopečenému" seniorovi L. Vaňkovi, loňskému dvojnásobnému juniorskému vicemistru Evropy, a nováčkovi na mezinárodních soutěžích J. Kubátovi. Mezi II. Dany se tentokrát i s "přispěním" rozhodčích neumístil D. Petrů, vítěz mezinárodního mistrovství Slovinska z minulého týdne. V nejvyšší technické kategorii IV. Dan si vítězstvím nad domácím německým závodníkem a Argentincem nenechal ujít vítězství R. Kaňka, loňský vicemistr Evropy a letošní vítěz Slovenian Open. Pozadu nezůstaly ani ženy. Mezi prvními Dany zvítězila zaslouženě naše zkušená M. Brabcová, loňská mistryně Evropy, těsně před druhou finalistkou M. Lejnarovou. V kategorii II. Dan nás úspěšně reprezentovala J. Mikulenková, loňská vicemistryně světa a bronzová z letošního slovinského mistrovství. Probojovala se do finále, kde však podlehla závodnici z Argentiny. V soutěži týmů jsme nezávodili, neboť pro ME připravujeme v souladu s platnými mezinárodními pravidly družstva pětičlenná.
    Ve sportovním boji jsme získali 8 medailových pozic, o něž se v divizi jednotlivců zasloužila kromě bronzu našeho Hoanga Huye ženská část výpravy. Stříbrné ve svých kategoriích skončily H. Hanousková a I. Hrazdilová, bronzová po prohře s polskou reprezentantkou J. Mikulenková, dále M. Lejnarová a L. Oberreiterová, která se před týdnem ve slovinském Mariboru na své první mezinárodní soutěži "postarala" o české finále sportovního boje kat. do 58 kg, kde nastoupila proti nejúspěšnější seniorské závodnici loňského ME R. Dlouhé.
    Germany OPEN 2000 V utkání družstev náš ženský tým skončil třetí, muži (Petrů, Vaněk, Vyvial, náhradník Sýkora) porazili po těžkém boji kvalitní holandské družstvo, v semifinále však nestačili na Poláky, kteří měli ve svém týmu bratry Idzikowské, z nichž jeden je loňským mistrem světa v nejtěžší váhové kategorii, druhý světovým vicemistrem v kat. do 80 kg, oba pak několikanásobní vítězové ME; trojlístek doplňoval závodník Walach, mnohonásobný medailista z ME od r. 1995. Jedním z "nejakčnějších" soubojů sportovního boje českých závodníků bylo utkání v kategorii nad 80 kg, kde J. Mašek (bronz v této kategorii na loňském MS) nastoupil proti již zmíněnému Idzikowskému (Polsko), který Maška na světovém šampionátu v Argentině v semifinále vyřadil. Úrovní toto dortmundské utkání dosahovalo úrovně MS, chvílemi připomínalo "vyřizování účtů" v mezích sportovních pravidel. Výkony byly opravdu velice vyrovnané, vítězství však přiřkli sudí Polákovi. Stejně tak v neoficiálním celkovém hodnocení států jsme skončili těsně za Polskem.
    Během března a dubna čeká národní tým série přípravných soustředění v Hrdoňově na Lipně a v Třeboni a v úterý 9. května odlétá státní reprezentace ČR na mistrovství Evropy juniorů a seniorů do skotského Edinburghu. Zde se můžete podívat na některé fotografie ze soutěže. Fotografie se soutěže , Fotografie ze stupňů vítězů (R. Kaňka)

    Výsledky českých reprezentantů :
    Technické sestavy (tul) :
    1. Brabcová Monika (I. Dan)
    1. Sýkora Miroslav (I. Dan)
    1. Kaňka Rostislav (IV. Dan)
    2. Lejnarová Monika (I. Dan)
    2. Vyvial Kamil (I. Dan)
    2. Mikulenková Jana (II. Dan)
    3. Kubát Jan (I. Dan)
    3. Vaněk Lukáš (I. Dan)
    Sportovní boj (matsogi) :
    2. Hrazdilová Iva (do 70 kg)
    2. Hanousková Hana (nad 70 kg)
    3. Mikulenková Jana (do 52 kg)
    3. Oberreiterová Lada (do 58 kg)
    3. Lejnarová Monika (nad 70 kg)
    3. Huy Hoang Quang (muži do 54 kg)
    3. tým ženy ČR I.
    3. tým muži ČR II.




    Taekwon-Do ITF Znojmo
  • ( 7. března 2000 ) Škola Taekwon-Do ITF So-San Znojmo se úspěšně zúčastnila 5. otevřeného mistrovství Německa - kategorie "Kup". V konkurenci 13 států se jim podařilo získat 7 medailí, z nichž nejcennější zlatou, získal Tomáš Taufer v technických sestavách 4.-1. kup. Stříbrnou medaili ve stejné kategorii získal Pavel Salášek. Z dívek se nejvíce v technických sestavách dařilo Veronice Krulové (3. místo technické sestavy 8.-5. kup). Podobně dobře se Znojmu dařilo i ve sportovním boji. Třetí místo se podařilo získat Pavlu Saláškovi a Martinu Švejcarovi (4.-1. kup muži), Martinu Páleníkovi (8.-5. kup muži), z dívek pak Zuzaně Kaláškové (8.-5. kup ženy). (František Macek)



    Slovenija OPEN 2000
  • ( 28. února 2000 ) Jako již tradičně se také letos poslední únorovou sobotu (26.2.2000) konal ve slovinském Mariboru 6. ročník mezinárodních závodů Slovenian Open. Letos se soutěže, která probíhá v divizi jednotlivců disciplín tul a matsogi, zúčastnilo přes 140 sportovců z 9 států (Slovinsko, Chorvatsko, Bosna a Hercegovina, Rakousko, Maďarsko, Itálie, Nizozemí, České republiky a 6-ti členný tým z Polska). Mezi startujícími nechyběli medailisté z ME a MS, závodil zde člen domácího klubu Hwarang Branik Tomaž Barada, mj. několikanásobný mistr Evropy a mistr světa 99´, Holanďanka Bianca Tapilatu, několikanásobná mistryně Evropy a mistryně světa 99´. Také v řadách našeho týmu bylo nemálo držitelů trofejí z evropských a světových šampionátů.
    Za český reprezentační tým startovalo 29 závodníků, členů seniorského i juniorského výběru státní reprezentace, přizváno bylo ještě několik nových kandidátů na členství v české reprezentaci. Po nezbytném sloučení kategorií jich zůstalo 12, takže se rozdělovalo 12 sad medailí (přesněji pohárů). Z toho se českým reprezentantům podařilo získat 5 zlatých, 6 stříbrných a 9 bronzových trofejí.
    V disciplíně technické sestavy Češi tradičně doslova kralovali; nejen, že obsadili všechna první místa (D. Petrů, R. Kaňka, A. Svášková, R. Dlouhá), ale vždy téměř plně obsadili celé stupně vítězů všech technických kategorií. V matsogi žen patřilo finále kategorie 58-63 kg Češkám; po zasloužených vítězstvích v kvalifikačních a semifinálových kolech proti sobě nastoupila loňská mistryně Evropy ve sportovním boji Radka Dlouhá a nováček na mezinárodních závodech Lada Oberreiterová. Po těžkém boji získala Radka své druhé zlato na této soutěži. Také oba bronzy v této kategorii patřily nám (V. Khunové a N. Bidlasové). Ve "dvaapadesátce" se utkala naše loňská juniorská mistryně Evropy ve sportovním boji Věra Němcová s Biancou Tapilatu, která má na svém kontě od počátku devadesátých let, kdy se poprvé stala juniorskou mistryní Evropy, mnoho cenných vítězství, mezi něž patří i zlato z loňského MS. Zatímco v prvním dvouminutovém kole jí byla Věra poměrně vyrovnanou soupeřkou, druhá "dvouminutovka" už patřila Biance, která zúročila nesrovnatelně větší zkušenosti a zejména technikami rukou byla proti Věře znatelně úspěšnější. Ve finále nejtěžší ženské váhové kategorie nastoupila Hana Hanousková proti poměrně neznámé Holanďance. Po asi půlminutovém poněkud rozpačitém začátku se ve zbytku zápasu zdála Hanka proti postavou vyšší soupeřce bodově úspěšnější, alespoň z pohledu diváků, rozhodčí však přisoudili vítězství Nizozemce. Muži vybojovali několik pěkných zápasů, na medailovou pozici jsme však ve veliké konkurenci dosáhli jen jednou. Úspěch je to však o to cennější, že se o něj postaral junior (medailista ze sportovního boje na ME 99´) J. Mraček, který se probojoval až do finále jedné z nejobsazenějších váhových kategorií - "třiašedesátky". Nastoupil zde proti T. Baradovi, zkušenému a nadmíru úspěšnému "vlkovi" mezinárodních kolbišť, který o sobě dal poprvé výrazněji vědět již v roce 1993, kdy stál na stupních vítězů na MS v Montrealu. Ani v tomto duelu nenechal Barada vítězství náhodě, takže náš zatím ani ne šestnáctiletý junior svému zkušenějšímu a staršímu soupeři podlehl.
    Na závěr soutěže proběhlo týmové utkání mužských reprezentací Slovinska a Polska ve sportovním boji. Dle organizátorů se mělo se jednat o jakousi rekonstrukci loňského finále na MS v Argentině. Tak jako ve sportovní hale Luna Park Stadium v Buenos Aires zvítězili Poláci, zde na mariborském zápasišti však s ještě přesvědčivějším výsledkem 7:3. Přestože organizátor oficiálně nevyhlásil nejúspěšnější stát, je zřejmé, že to byla Česká republika. (další fotografie ze soutěže) (R. Kaňka)

    Výsledky českých reprezentantů :
    Technické sestavy (tul) :
    1. Kaňka Rostislav (muži III. a IV. Dan)
    1. Dlouhá Radka (ženy II. a III. Dan)
    1. Petrů David (muži I. a II. Dan)
    1. Svášková Anna (ženy I. Dan)
    2. Khunová Věra (ženy II. a III. Dan)
    2. Teslík Jiří (muži I. a II. Dan)
    2. Tošnarová Petra (ženy I. Dan)
    3. Michl Jaromír (muži III. a IV. Dan)
    3. Mikulenková Jana (ženy II. a III. Dan)
    3. Bidlasová Naďa (ženy I. Dan)
    3: Stránská Markéta (ženy I. Dan)
    3. Košátko Michal (muži I. a II. Dan)
    Sportovní boj (matsogi) :
    1. Dlouhá Radka (ženy do 58 kg)
    2. Mraček Jan (muži do 63 kg)
    2. Oberreiterová Lada (ženy do 58 kg)
    2. Hanouskková Hana (ženy do 70 kg)
    3. Bidlasová Naďa (ženy do 58 kg)
    3. Khunová Věra (ženy do 58 kg)
    3. Němcová Věra (ženy do 52 kg)
    3. Lejnarová Monika (ženy do 70 kg)

    nástup sportovní boj technické sestavy



    Jarní oblastní soutěž Taekwon-Do ITF - Severní Morava

    Škola Taekwon-Do ITF IL DONG Ostrava pořádá 25. - 26. března 2000 ve velké sportovní hale v Hlučíně Jarní oblastní soutěž Taekwon-Do ITF - Severní Morava žáků, juniorů i seniorů. Soutěž je koncipovaná jako OPEN, takže se jí může zúčastnit kterákoliv registrovaná škola Taekwon-Do ITF České republiky. V sobotu se také uskuteční v cca 13:00 hodin exhibice Taekwon-Do ITF pro veřejnost. Vstup na soutěž je pro diváky zdarma. Vlastní propozice si můžete prohlednout buďto zde v HTML formátu, nebo si stáhnout soubor pro WORD97 (100 Kb). Přihláška - soubor pro EXCEL97 (20 Kb). Přejeme hezky strávený víkend, tentokrát v Hlučíně (okres Opava).



    BUDOSHOW BUDOSHOW
  • ( 26. ledna 2000 ) Škola Taekwon-Do ITF Brno uspořádala v neděli 20. února 2000 ve Sportovní hale KPS Vodova v Brně velkou BUDOSHOW 2000. Na ní se představili zaplněné hale tradiční i netradiční asijská bojová umění s účastí tuzemských i zahraničních mistrů. Celkem bylo k vidění 10 různých stylů a to : Taekwon-Do ITF (s účastí nejmladšího člena Taekwon-Do ITF nejen v ČR - osmiměsíčního Libora Macháně juniora), Karate Shotokan, Ju-Jitsu, Kendo, Aikibudo, Kung-Fu Chinwoo, Nunchaku, Musado MCS, Kobudo a Lee Tzun Gin (představil zakladatel tohoto bojového umění Mr. Gregory L. Taylor z USA). Foto galerii z Budoshow naleznete !! ZDE !!. Navíc byly pro diváky připraveny 2 soutěže se zaměřením na bojová umění, které sponzorovaly místní firmy. Celou Budoshow moderoval speaker rádia KISS Hády Aleš Zbořil. Přítomen byl také prezident Českého svazu Taekwon-Do ITF Ing. Ladislav Burian. Budoshow zaznamenávalo také několik televizních stanic. Po skončení akce poděkoval všem učinkujícím i divákům hlavní organizátor Budoshow Libor Macháň a zároveň je všechny pozval na další Budoshow, která se bude konat v již prosinci. (mala)



    Best of Best 2000
  • ( 16. února 2000 ) Škola Taekwon-Do ITF Kwang Gae Brandýs nad Labem pořádá v sobotu 18. března 2000 ve velké hale Bransdýsského Sport Centra mezinárodní turnaj Taekwon-Do ITF Best of Best 2000. Turnaj bude probíhat v disciplíně tul od 6. kupů (technické sestavy) a matsogi (sportovní boj). Přihlásit do turnaje se mohou závodníci pouze v tom případě, pokud jsou držitelé min. 2 zlatých medailí z mistrovství ČR nebo držitelé jakékoliv medaile z oficiálního ME nebo MS. Podrobnější informace o turnaji i propozicích můžete získat u p. Vladimír Machota, tel. : 0326/763287, mobil : 0604 531 868, E-mail : taekwon-do@dragon.cz. Vážení přátelé, doufám, že tento turnaj zahájí novou tradici podobných přátelských závodů a zařadí se mezi soutěže, které si zapíšete do svého kalendáře na další roky. Přeji Vám jménem všech, kteří tento turnaj připravují mnoho úspěchů a především příjemně strávený víkend v městě Brandýs nad Labem. (Vladimír Machota - IV. Dan)



  • ( 7. února 2000 ) Český svaz Taekwon-Do ITF prostřednictvím hlavního rozhodčího svazu MUDr. R. Kaňky zde zveřejňuje pořadí 5-ti nejúspěšnější škol Taekwon-Do ITF za rok 1999 dle všech dosažených národních sportovních výsledků (národní soutěže mužů i žen v kategoriích žáků, juniorů, seniorů, skupin A i B, jednotlivců i týmů). Gratulujeme ! R. Kaňka

    1.HwaRang Praha 2.Tong il Č. Budějovice 3.IL DONG Ostrava 4.Dan Gun Praha 5.Frýdek-Místek



    sportovní boj
  • ( 24. ledna 2000 ) V neděli 23. ledna 2000 proběhla v pražské sportovní hale na Slávii letošní první soutěž Taekwon-Do ITF na území ČR. Vzhledem k blížícímu se Mistrovství Evropy (5/2000 ve Skotsku) byla určena závodníkům nejprestižnější skupiny A (2. kup - IV. Dan). Přestože díky sněhové kalamitě nedorazila většina jihočeských škol, startovalo i tak více jak 70 závodníků z 15 škol, mezi kterými nechyběl ani jeden loňský mistr ČR v Taekwon-Do ITF a další uspěšní medailisté z mezinárodních soutěží. Závodníci absolvovali všechny 4 disciplíny Taekwon-Do ITF. Přestože se soutěž konala velice brzy po vánocích, připravenost soutěžících byla velmi dobrá. republiková soutěž Například v seniorské mužské disciplíně ve speciálních přerážecích technikách (t-ki), nestačilo na medaili ani zdolání 3 technik z celkových 5-ti. Vítěz této disciplíny Petr Kabourek z Plzně musel bezchybně zdolat všech 5 technik ! Po skončení soutěže převzali úspěšní závodníci medailie za umístění a první body do bodovací soutěže o mistra ČR 2000. Nejúspěšnější závodníci této soutěže se stali : junior Hoang Guang Huy (Sonkal Praha), juniorka Petra Tošnarová (Hwa Rang Praha), senior Petr Kabourek (Narama Plzeň) a seniorka Jana Mikulenková (Il Dong Ostrava). Nejúspěšnější školou této soutěže se ze ziskem 6-ti zlatých medailí stala domácí škola Hwa Rang Praha Jaroslava Vomáčky. Na základě výsledků z této soutěže bude brzy šéftrenérem státní reprezentace osloveno několik úspěšných medailistů a nabídnuto jim místo ve státní reprezentaci ČR, kterou letos čeká ME ve Skotsku a MSJ v Korejské republice. Ve Skotsku budeme obhajovat loňské celkové 2. místo v Evropě a následně juniorkský dívčí tým bude v Koreji obhajovat titul mistryň světa v silovém přerážení z MSJ v Indii (1998). (mala)
    Kompletní výsledky : junioři , senioři.

    silové přerážení sportovní boj speciální techniky
    nejúspěšnější škola - Hwa Rang Praha nejúspěšnější závodníci - Kabourek, Huy, Mikulenková, Tošnarová sportovní boj



    Taekwon-Do ITF Znojmo
  • ( 20. ledna 2000 ) Škola Taekwon-Do ITF So-San Znojmo se ještě v závěru loňského roku 12. prosince 1999 účastnila 5. Velké ceny Opel - Preis Juniorů v německém městě Buchum. V konkurenci 18 německých škol si nevedli vůbec špatně. Zuzana Kalašová dokázala porazit všechny soupeřky jak v technických sestavách tak i ve sportovním boji. (8.-5. kup). Další zlaté medaile v technických sestavách přidali Petra Lukšová a Martin Páleník. Stříbrné medaile ze stejné disciplíny si přivezli Veronika Krulová, Tomáš Hubený a Miroslav Šabacký. Ze sportovního boje si závodníci do Znojma odvezli další medaile také - stříbrné Veronika Krulová a Petr Váka. Bronz pak vybojoval Ondřej Hubený. Svými výkony, zejména v technických sestavách, je oddílu ze Znojma podařilo získat pohár za celkově 3. místo v celkovém hodnocení všech 19-ti zúčastněných škol. (František Macek)



    STM Jižní Čechy
  • ( 20. ledna 2000 ) STM Taekwon-Do ITF Jižní Čechy pořádalo ve dnech 14. - 16.1.2000 víkendové sportovní soustředění, kterého se zúčastnila drtivá většina jeho členů, dále zájemci ze Školy Taekwon-do ITF Tong-il České Budějovice, Klubu Taekwon-do ITF Won-hyo Třeboň a SK Pedagog České Budějovice. Akce pod vedením MUDr. Rostislava Kaňky (IV. Dan) se celkem zúčastnilo 33 taekwon-distů, z toho 9 nositelů černého pásu. Jako již tradičně se soustředění konalo v Sezimově Ústí. Pro nositele technických stupňů 2. kup a vyšší se jednalo i o součást přípravy na republikovou soutež skupiny "A", která se bude konat 23.1.2000 v Praze. R. Kaňka


    © Czech Taekwon-Do ITF Federation 2000