8. číslo Bulletin
březen - duben 2000 98. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. starší čísla :


Česká sportovní reprezentace odlétá na ME 2000 do Skotska
  • ( 6. května 2000 ) Po velice náročné přípravě, která zahrnovala start na Mistrovství Slovinska a Německa, několik víkendových soustředění a dvě dlouhodobé soustředění v Třeboni, odlétá česká sportovní reprezentace Taekwon-Do ITF v úterý 9.5.2000 do Skotského Edinburgu, aby se zde zúčastnila letošního Mistrovství Evropy seniorů a juniorů v Taekwon-Do ITF. 31 nominovaných závodníků znamená, že je jedná zatím o naši největší výpravu v historii. Nechybí mezi nimi ani drtivá většina loňských medailistů z ME v Itálii, přičemž budou obhajovat také všichni čeští držitelé zlaté medaile (R. Dlouhá, J. Michl, M. Brabcová, D. Petrů, P. Tošnarová a V. Němcová). V loňském roce jsme dokázali získat nejvíce medailí ze všech zúčastněných států a letos bychom chtěli podobný úspěch zopakovat. Návrat z ME je plánován na pondělí 15.5.2000 a hned po něm Vás budeme informovat o výsledcích. Držte nám place. (M. Lazor)

    Nominovaní závodníci za Českou republiku pro ME 2000


    Jaromír Michl
    III. Dan, T-KI
    tým senioři

    David Petrů
    II. Dan, 71 kg
    tým senioři

    Kamil Vyvial
    80 kg
    tým senioři

    Radim Tomášek
    Wirok
    tým senioři

    Jiří Teslík

    tým senioři

    Lukáš Martiník

    tým senioři

    Radka Dlouhá
    III. Dan, Wirok
    tým seniorky

    Jana Mikulenková
    II. Dan, 52 kg
    tým seniorky

    Věra Khunová
    63 kg
    tým seniorky

    Hana Hanousková
    +70 kg
    tým seniorky

    Monika Lejnarová
    70 kg, T-KI
    tým seniorky

    Iva Hrazdilová

    tým seniorky

    Jaroslav Urbánek
    II. Dan, 58 kg
    tým junioři

    Michal Košatko
    I. Dan
    tým junioři

    Jan Kubát
    Wirok
    tým junioři

    Jan Mraček
    63 kg
    tým junioři

    Kamil Tihelka

    tým junioři

    Tomáš Bobek
    T-KI
    tým junioři

    Naďa Bidlasová
    60 kg, Wirok
    tým juniorky

    Petra Tošnarová
    II. Dan, + 60 kg, T-KI
    tým juniorky

    Věra Němcová
    48 kg
    tým juniorky

    Anna Svášková
    52 kg
    tým juniorky

    Markéta Stránská

    tým juniorky

    Jana Pichová

    tým juniorky

    Rostislav Kaňka
    IV. Dan
    senior

    Miroslav Sýkora
    I. Dan
    senior

    Jaroslav Mašek
    + 80 kg
    senior

    Marián Steiger
    63 kg
    senior

    Monika Brabcová
    I. Dan
    seniorka

    Lada Oberreiterová
    58 kg
    seniorka

    Huy Hoang
    52 kg
    junior



    Národní seminář pro technické stupně "Dan" v Třeboni
  • ( 30. dubna 2000 ) Poslední dubnovou sobotu proběhl ve velké sportovní hale v Třeboni II. letošní národní seminář Taekwon-Do ITF určený mistrovským technickým stupňům "Dan". Seminář, kterého se zúčastnilo více jak 50 studentů, vedl osobně mistr Hwang Ho Yong (VII. Dan), mezinárodní instruktor pro ČR. V dopolední části semináře všichni studenti předcvičovali a opravovali technické sestavy Chon-JiGe Baek (vzory 1-12). Odpolední část semináře věnoval mistr Hwang především nácviku základních sparringů v Taekwon-Do ITF (sambo, ibo, ilbo, pan jaju a jaju matsogi), kdy prověřoval především schopnost trenérů vysvětlit jednotlivé matsogi, tak aby je správně a bez pochyb zvládli i jejich studenti. V závěru semináře mistr Hwang zdůraznil, že je velice důležité, aby se dalších seminářů s ním účastnilo co možná nejvíce pozvaných studentů (černých pásů bylo v ČR uděleno již více jak 200), protože jen tak je možné pokračovat ve vycviku vyšších forem Taekwon-Do ITF (tuly Eiu-Am až Tong-Il, sparingy - bal marsogi, tando matsogi, model sparring ap.), určené výhradně pro mistrovské stupně. III. národní seminář je naplánován na měsíc červen. Podobný seminář (v menším rozsahu) vedl mistr Hwang 5.dubna (viz níže) také v Ostravě. Ten byl určen především cvičencům z celé Severní Moravy. (M. Lazor)

    Seminář - Třeboň Seminář - Třeboň Seminář - Třeboň



    Klub Taekwon-do ITF Pardubice - nábor nových členů !
  • ( 23. dubna 2000 ) Dne 26.04.2000 (středa) v 18.00 se ve velké tělocvičně ZŠ npor. Eliáše 344, Polabiny III v Pardubicích uskuteční nový nábor členů. Zde Vám podáme blížší informace o našem oddílu a Taekwon-Do ITF. Můžete také shlédnout ukázky technických sestav, sebeobran, volného boje, speciálních technik, přerážení atd. Přihlásit se mohou ženy i muži všech věkových kategorií. Pokud nemůžete v tento den přijít rádi Vás kdykoli uvítáme na tréninku, který se bude konat každé pondělí a středu od 18.00 do 19.30 v tomtéž místě. Informovat se dále můžete u p. Sikory na tel.: 0603 366 562. Těšíme se na Vás! (H. Sikora)


    Úspěšná Znojemská výprava na Viking cupu 2000
  • ( 11. dubna 2000 ) Sportovci školy Taekwon-Do ITF So-San Znojmo úspěšně startovali na 1. ročníku švédského otevřeného turnaje v Taekwon-Do ITF - Viking Cup 2000. Turnaje, který se konal 1.-2. dubna 2000 ve Skovde, se účastnilo 280 závodníků ze 12 států (Alžírsko, Dánsko, ČR - Znojmo, Estonsko, Finsko, Japonsko, Holandsko, Maroko, Norsko, Polsko, Skotsko a Švédsko). O významnosti turnaje svědčilo i to, že přijela kompletní polská reprezentace. Znojemská výprava, přestože se zcela pravidelně utkávala s polskými závodníky, dopadla velice dobře. Všechny kategorie byly velice dobře obsazeny a jen velice zřídka bylo v jedné kategorii méně jak 25 závodníků! V kategorii technických sestav se umístili Znojemští : Martin Páleník (3. místo 9-7. kup), Martin Švejcar (4. místo 4.-1.kup), Lenka Novotná (4. místo 4.-1.kup), Michaela Kolárová (4. místo 4.-1.kup). Ve druhé kategorii - sportovní boj se umístili : opět Martin Páleník (3. místo 9-7. kup), Pavel Salášek (3. místo 4.-1. kup), Zuzana Kalašová (3. místo 9.-7.kup) a Květuše Sobotková (4. místo 4.-1.kup). Všem gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v dalších národních i mezinárodních soutěžích. (František Macek)


    8. ZŠ ve Frýdku Místku s rozšířenou výukou tělesné výchovy Taekwon-Do ITF
  • ( 11. dubna 2000 ) Po zhruba ročním jednáním mezi vedením školy Taekwon-Do ITF Frýdek Místek, Městským úřadem ve Frýdku Místku a 8. ZŠ ve Frýdku Místku začne od školního roku 2000/2001 na 8. ZŠ ve Frýdku Místku fungovat speciální třída s rozšířenou výukou (4. ročník ZŠ), kterou bude tvořit 30 vybraných dětí (15 děvčat a 15 chlapců). Ti kromě základních učebních plánů budou navíc navštěvovat 3 hodiny týdně tělesnou výchovu se zaměřením na Taekwon-Do ITF. Více informací o tomto prozatím unikátním projektu si můžete také přečíst na www.taekwondo.cz/tkd-fm. I na tomto příkladu se můžeme přesvědčit, že systém výuky Taekwon-Do ITF, popsaný jeho zakladatelem generálem Choi Hong Hi v 15-ti dílné encyklopedii, je výborně zpracován a je možné ho aplikovat i jako řádnou školní výchovu. O tom, že začlenění výuky Taekwon-Do ITF do školních osnov funguje, svědčí i to, že se jedná již o třetí případ začlenění výuky Taekwon-Do ITF do školních osnov (poprvé však na základní škole). S výukou Taekwon-Do ITF se můžete dále setkat v Praze na FTVS, kde jej máte možnost studovat jako specializaci - trenér Taekwon-Do ITF (pozor ! neplést s trenérskou kolou) a v Ostravě na Vysoké škole Báňské - Technické univerzitě, kde se již 3 roky každý semestr (pololetí) věnuje tomuto umění 50 členná skupina studentů. (M. Lazor)


    Úspěšný sportovec z Frýdku Místku ze rok 1999 odměněn
  • ( 10. dubna 2000 ) Deset nelepších sportovců okresu Frýdek-Místek bylo ve středu 29.března 2000 vyhlášeno v Třinci okresním sdružením ČSTV. Podmínkou byl amaterský statut sportovce. Desitka sportovců byla vyhlášena bez pořadí. A kdo také patří do desítky nejlepších ? Miroslav Sýkora ze školy Taekwon-Do ITF Frýdek Místek složil zkoušku na tech. stupeň II. Dan a je reprezentantem ČR. Z mistrovství ČR 1999 v Třeboni si přivezl zlato, 3x stříbro a bronz. Stal se také absolutním mistrem ČR 1999 - senior sk. A. Nejcennější jsou ale 2 bronzové medaile z MS 1999 v Buenos Aires a start na ME 1999 v Itálii. Úspěšné starty měl i ve Slovinsku a Německu. Nejvíce si cení pochvaly od zakladatele Taekwon-Do generála Choi Hong Hi, s nimž měl již několikrát možnost cvičit. Miroslav Sýkora je také trenérem STM Severní Morava. Jeho trenéry jsou Hwang Ho Yong, Rostislav Kaňka a Kamil Vyvial. "Letos bych se chtěl nominovat na ME ve Skotsku. Mám vytypovány kategorie jednotlivců, ve kterých bych chtěl soutěžit. Do soutěže týmů se zřejmě nezapojím, je zde velká konkurence, navíc mám nízkou váhu." uvedl Miroslav Sýkora. (M. Lazor)


    Zkoušky na tech. stupně Kup na Severní Moravě
  • ( 10. dubna 2000 ) V termínu 5.-6. dubna 2000 opět navštívil Severní Moravu mistr Hwang Ho Yong. Díky jeho březnové služební cestě do Koreje navštívil letos Severní Moravu poprvé. 4 místní školy využili jeho návštěvu k tomu, aby umožnili svým členům složit zkoušky na vyšší technické stupně a nejvyšší technické stupně navíc absolvovali praktický seminář (viz níže). Celkově se zkoušek účastnilo kromě velkého množství rodičů přes 140 studentů, z nichž více jak 70 studentů bylo z Frýdku Místku. Ve Frýdku Místku nejlépe předvedl své dosavadní dovednosti TaeKwon-Do ITF desetiletý Erik Doričák, který začíná teprve svůj čtvrtý měsíc poznávání originálního Taekwon-Do. Získal 9.Kup za vysoký průměr 67 bodů. (M. Lazor)



    Technický seminář z mistrem Hwangem v Ostravě
  • ( 6. dubna 2000 ) Ve středu 5. dubna 2000 proběhl v Ostravě další technický seminář Taekwon-Do ITF, který vedl mezinárodní instruktor pro Českou republiku Hwang Ho Yong (7. Dan). Seminář byl určen nejvyššním technickým stupňům ze Severní Moravy. Přestože kvůli nemoci a pracovním povinnostem nepřijeli všichni pozvaní, zbylí cvičenci i tak dokazali zaplnit celou tělocvičnu. Náplní semináře bylo tentokrát především matsogi (volný boj), kterému byla věnována podstatná část semináře (kombinace technik, efektivní útok a obrana ap.). Následná část semináře byla věnována praktické sebeobraně (hosin sol) a speciálním technikám ve výskoku (spíše pro praktické použití). Tulům a nácviku základní techniky byla tentoktrát věnována jen nepatrná část semináře, ale ani tentokrát nechyběla. Seminář měl velice rychlý a přesný průběh, a myslím si že se všem zúčastněným líbil a především je naučil něco nového. Další seminář je předběžně plánován na konec měsíce května. (M. Lazor)

    Seminář - Ostrava Seminář - Ostrava Seminář - Ostrava



    Jarní oblastní soutěž Taekwon-Do ITF - Střední Čechy
  • ( 5. dubna 2000 ) Také středočeská oblast pořádala pro své členy letošní Jarní oblastní soutěž Taekwon-Do ITF. Pořadatelství se ujala škola Kwang Gae Bryndýs nad Labem, a tak se v sobotu 1. dubna 2000 mohla uskutečnit. Dokud neobdržíme článek o soutěži od pořadatele, můžete se zatím alespoň podívat na pár fotografií ze soutěže a exhibice, které nám poskytla škola Taekwon-Do ITF Pardubice. (M. Lazor)
    Oblastní soutěž Praha Oblastní soutěž Praha Oblastní soutěž Praha
    Oblastní soutěž Praha Oblastní soutěž Praha Oblastní soutěž Praha



    Best of Best 2000
    školy Kwang Gae Bryndýs nad Labem

  • ( 31. března 2000 ) Se zimou se rozloučili po svém bojovníci Taekwon-Do ITF. 18.3. letošního roku se sjelo více než šedesát nominovaných závodníků ze států střední Evropy do brandýsského Sport-Centra aby zde soupeřili o titul Nejlepšího z nejlepších v Taekwon-Do ITF. Do soutěže byli nominováni pouze držitelé minimálně dvou zlatých medailí z mistrovství České republiky či medailí z mistrovství Evropy nebo světa a tak diváci, kteří zaplnili do posledního místečka tribunu brandýsského sportovního stánku mohli shlédnout zápasy skutečné špičky korejského bojového umění. V 37 dopoledních eliminačních zápasech, bojovali žáci, junioři i senioři ve svých kategoriích o postup do odpolední finálové Show, protkané vystoupeními populárních umělců aby nakonec mohli dosáhnout na zlatou sošku Victorie, která znamená titul Best of Best pro rok 2000. V žákovských kategoriích si přízeň rozhodčích i diváků získali Malí Gladiátoři Martin Patocs a Aleš Vyzrál, kteří spolu pravidelně soupeří ve finálových bojích nejen na mistrovství republiky ale i v Bosně a Slovenii kde si rozdělují zlaté medaile. Mezi juniory dominovali opět mistři České republiky, vicemistr světa Jaroslav Urbánek a mistr Slovenie Dušan Cába. O přitažlivé souboje mezi seniory se postarali reprezentanti české republiky Miroslav Sýkora, který doslova převálcoval Selcuka Coskunera z Turecka a jeho oddílový kolega vicemistr světa Kamil Vyvial rovněž potvrdil svou formu ve finálovém zápase s jihočechem Zdeňkem Strakou, který měli možnost vidět diváci v záznamu české televize. V sestavách seniorů se do finálového srovnávání probojovali bývalí reprezentanti, držitelé zlatých medailí z mistrovství Evropy Jaroslav Vomáčka a Vladimír Machota. Celkově tomuto šampionátu dominovali borci z české republiky, kteří za sebou nechávali závodníky z Jugoslávie, Srbska, Chorvatska, Ruska a Rakouska avšak své místo mezi finalisty měli i členové Vídeňského klubu Do San pana Kaleda Fetoui, kterého měli možnost vidět ve volném boji čeští Taekwondisté před desíti lety na utkáních mezi první reprezentací ČR a Rakouska, a který vybojoval bronzovou medaili pro Rakousko na mistrovství Evropy ve Švýcarsku v roce 1990 kdy jej o zlato či stříbro připravil současný „šéf rozhodčích“ pan Wim Bos. Elmar Kickingereder po velmi tvrdém a agresivním finálovém boji s Romanem Řehákem z Brandýsa nad Labem, získal zlatou medaili a postoupil do bojů o titul Best of Best. V závěru večera trofej Victorie získal v kategorii Best of Best ve volném boji mezi vítězi jednotlivých kategorií bez rozdílu vah právě Elmar Kickingereder. Pro zlatou okřídlenou krásku si nakonec došel i Jaroslav Vomáčka, který porazil ve finále sestav mezi všemi účastníky turnaje vicemistra světa Jaroslava Urbánka. Po celkovém součtu bodů si post Grand Championa Best of Best 2000 rozdělili právě výše jmenovaní borci. O pravou atmosféru se kromě bojovníků postarali i přední discjokeyové, taneční skupiny a další umělci, kteří díky výrazné pomoci sponzorů a mediálních partnerů mohli předvést to nejlepší ze svého repertoáru. ( Kompletní výsledková listina soutěže ).
    Na večerním rautu potvrdili sponzoři podporu dalšího ročníku a tak v březnu roku 2001 opět gong otevře další klání o zlatou okřídlenou krásku, která znamená titul Best of Best v Taekwon-Do ITF. (Vladimír Machota)


    Jarní oblastní soutěž Taekwon-Do ITF - Praha
  • Nástup oblastní soutěž Praha znak pořádající školy ( 31. března 2000 ) Škola Taekwon-Do ITF Hwa-Rang uspořádala dne 25.3.2000 v tělocvičně ZŠ Weberova, Praha 5 oblastní soutěž pro všechny věkové i výkonnostní kategorie. Soutěže se zúčastnilo 105 soutěžících ze sedmi oddílů. Soutěž proběhla ve všech soutěžních disciplínách dle pravidel ITF a soutěžního řádu Českého svazu TKD ITF. Díky bezchybné organizaci a vysoké morálce soutěžících i rozhodčích, byla celá soutěž ukončena i s předáním cen za medailová umístění v 17.00 hod. Po stránce soutěžní byla vysoká úroveň těchto závodů zajištěna účastí jak současné juniorské a seniorské reprezentace (např. Naděžda Bidlasová, Petra Tošnarová, Marián Steiger, Věra Khunová, Monika Lejnarová atd.), tak i trénérů a bývalých reprezentantů Jaroslavem Vomáčkou, Jiřím Gazdou a Jiřím Švandelíkem. Nejúspěšnějšími soutěžícími se stali v žákovských kategoriích Marek Řeřicha a Ilona Hambergerová (oba Hwa-Rang Praha), v juniorech B Martin Procházka a Petra Binková (oba Toi-Gae Praha), v juniorech A Jan Kubát a Petra Tošnarová (oba Hwa-Rang Praha), v seniorech B Lukáš Velebil (Dan-Gun Praha) a v seniorech A nestárnoucí Jaroslav Vomáčka (Hwa-Rang Praha) a Monika Lejnarová (Dan-Gun Praha). Nejúspěšnějších oddílem se stala domácí škola Jaroslava Vomáčky Hwa-Rang Praha. Všem vítězům gratulujeme. (voma)

    Oblastní soutěž Praha Oblastní soutěž Praha Oblastní soutěž Praha



    Kongres delegátů AETF v Praze
  • ( 31. března 2000 ) Při příležitosti mezinárodního semináře rozhodčích AETF (All Europe Taekwon-Do Federation) konaného v Praze ve dnech 24. - 26.3.2000 svolal prezident AETF p. G. Stilianidis (Řecko) na večer 25.3.2000 kongres této organizace . Jednání se konala v salonku "Dvořák" hotelu IBIS v Praze, za přítomnosti delegátů z 18 zemí Evropy. Hlavním bodem programu kongresu byly volby nového výboru AETF. Novými členy výboru byli zvoleni : Paul Weiler (Spolková republika Německo), Coos v/d Heuvel (Nizozemí), Mikhail Shmelev (Rusko) a Tadeusz Loboda (Polsko). K doplnění čtveřice zvolených členů výboru jmenoval prezident Stilianidis dle regulí AETF další dva členy, kterými jsou pí. Sheena Sutherland (Skotsko) a p. P. Gialamas (Řecko). Stálými členy vedení AETF zůstávají i nadále prezident AETF p. G. Stilianidis a ředitel rozhodčích ITF p. Wim Bos.
    V dalších jednáních byl prodiskutován především plán termínů MES a MEJ a dále koordinace pořádání těchto vrcholných soutěží s jednotlivými Evropskými Open soutěžemi. (Ladislav Burian)



    Mr. Wim Bos Seminář mezinárodních rozhodčích AETF v Praze
  • ( 31. března 2000 ) Ve dnech 24.-26.3.2000 hostila Praha účastníky semináře mezinárodních rozhodčích Celoevropské federace Taekwon-do (AETF). O uspořádání této akce jsme byli požádáni vedením AETF, což je dalším důkazem neustále rostoucí prestiže Českého svazu Taekwon-do ITF v Evropě i ve světě. Seminář, kterého se zúčastnilo téměř 50 mezinárodních rozhodčích ze 16 evropských zemí, vedl p. William Jakobs Bos, VII. Dan, předseda komise rozhodčích ITF. O prestiži této události svědčí i přítomnost prezidenta AETF p. G. Stilianidise, VII. Dan, a generálního sekretáře AETF p. P. Gialamase. Návštěvou nejčestnější však byla přítomnost p. Choi Jung Hwa, VIII. Dan, který je generálním sekretářem ITF a synem gen. Choi Hong Hi, a p. Tom McCalluma, VII. Dan, podsekretáře ITF.
    Z českých rozhodčích se zúčastnili kromě hlavního rozhodčího ČST ITF MUDr. Rostislava Kaňky, IV. Dan, Petr Smejkal, II. Dan, a Ondřej Vrábel, II. Dan. Kromě teoretické části, kde se jednalo nejen o současnosti a budoucnosti sportovních pravidel všech čtyřech disciplín divize jednotlivců i týmů v Taekwon-do ITF, byla zařazena i část praktická, v níž se zúčastněná "půlstovka" mezinárodních rozhodčích zdokonalovala v praktickém rozhodování sportovních výkonů. Nápomocni byli úspěšní čeští sportovci z pražských škol Toi-gye a Sonkal, kteří svými velice pěknými výkony přispěli k hladkému průběhu této významné akce, přestože ve stejný víkend probíhaly v Praze regionální závody, na nichž téměř všichni "stihli" získat nejméně jedno medailové umístění. Přítomní zástupci evropských států velice pozitivně hodnotili úroveň českého Taekwon-da. P. Wim Bos prohlásil, že za poslední 2 roky dosáhla mezi evropskými státy největšího sportovního rozvoje Česká republika (a po ní Rusko), připomněl náš triumf na loňském ME, kde jsme ze všech přítomných států získali nejvíce medailí, vynikající úspěchy na MS seniorů 1999. Nezávisle na tom pronesl obdobné uznání p. T. McCallum.
    Po několika letech teoretizování o plánovaných změnách v systému sportovního boje bylo konečně vyneseno definitivní rozhodnutí. Ke stávajícím 4 disciplínám bude (pravděpodobně již od MS 2001) zařazena 5. disciplína, která by měla mít název tradiční sparring. P. W. Bosem byl předběžně přednesen návrh základních principů soutěže v této disciplíně a rámcový návrh soutěžních pravidel. Poznamenal, že stávající sportovní disciplína - "sparring" by měla být nazývána přesněji, a to "sport sparring", čili "sportovní boj". (V ČR již všichni, kteří se o sportovní Taekwon-do ITF zajímají a dobře znají sportovní pravidla, tento termín užívají místo názvu "volný boj" již od roku 1996, kdy začala systematická výuka rozhodčích a tento název zde byl zaveden.) Čeští rozhodčí budou o plánovaných změnách pravidel podrobněji informováni na nejbližším semináři, který se bude konat v květnu v Českých Budějovicích a nejspíše se objeví i na internetových stránkách ČST ITF. (R. Kaňka)

    rozhodování tulů rozhodování boje čeští účastníci s Mr. Wim Bosem



    Jarní oblastní soutěži Taekwon-Do ITF v Hlučíně kralovali reprezentanti ČR
  • ( 27. března 2000 ) Celý víkend 25.3-26.3.2000 patřil ve velké sportovní hale v Hlučíně zcela korejskému umění sebeobrany Taekwon-Do ITF. Sjelo se zde na Jarní Severomoravskou oblastní soutěž Taekwon-Do ITF více jak 140 závodníků ze 6-ti oddílů z Moravy a Polska (Czenstochowa).
    Soutěžilo se v disciplínách technické sestavy a semikontaktní sportovní boj. Po celou sobotu se utkávali o medaile žáci a junioři. V žákovské kategorii se nejvíce dařilo Radkovi Košátkovi z Frýdku Místku, který dokázal vyhrát obě své disciplíny. Mezi žákyněmi se shodně nejlépe umístili Iveta Ráczová (Frýdek Místek) a Simona Hrabalová (Brno).V juniorské kategorii, kde bylo závodníků nejvíce, dokázali shodně 2 zlaté medaile získat Michal Košatko (starší bratr Radka a juniorský reprezentant ČR) a Martin Mikoláš (oba Frýdek Místek). Mezi juniorkami se nejvíce dařilo Aleně Ježové také z Frýdku Místku.
    Neděle pak patřila seniorským závodníkům (nad 18 let). V nabité konkurenci nechyběli ani mnozí reprezentanti ČR ve sportovním Taekwon-Do ITF a úspěšní medailisté z ME a MS. Ti také potvrdili svoji pozici, když Miroslav Sýkora z Frýdku Místku (mistr ČR 1999, medailista z MS v Argentině 1999 a letošní vítěz Mistrovství Německa v Taekwon-Do ITF) získal 2 zlaté medaile a stal se nejúspěšnějším seniorem. V kategorii seniorek získala titul nejúspěšnější seniorky Jana Mikulenková z Ostravy (mistryně ČR 1999, vicemistryně světa z Argentiny 1999 a letošní medailistka Mistrovství Slovinka i Německa v Taekwon-Do ITF) za zisk dvou zlatých medailí. Dařilo se i dalšímu reprezentantovi Radimu Tomáškovi (Frýdek Místek), který se ve své váhové kategorii do 80 kg dokázal probojovat až do finále a tam porazit dalšího reprezentanta ČR Lukáše Martiníka z Opavy.
    Nejúspěšnější školou celé soutěže se se ziskem 18-ti zlatých medailí stala škola Taekwon-Do ITF z Frýdku Místku, před školou Taekwon-Do ITF z Brna a domácí školou Taekwon-Do ITF z Ostravy. Výsledky z této jarní části soutěže se započítávají do celkového bodování soutěže o titul Mistra České republiky 2000. Druhá část Severomoravské soutěže proběhne v našem regionu v říjnu a vše vyvrcholí Mistrovstvím České republiky 4.-5.11.2000 v Třeboni, kde se budou vyhlašovat letošní mistři ČR v Taekwon-Do ITF.
    Organizátoři soutěže - škola Taekwon-Do ITF Ostrava navíc připravila na sobotní odpoledne pro diváky, kterých přišlo opravdu hodně, exhibiční ukázku tohoto umění sebeobrany, které bylo poprvé představeno veřejnosti až v roce 1955. V ukázce, která sklidila veliký úspěch, vystoupili mimo jiné také Kamil Vyvial (vicemistr světa z roku 1997, reprezentant ČR), Jiří Teslík (týmový mistr Evropy 1999 z Itálie, reprezentant ČR) a členové místní školy Taekwon-Do ITF v Hlučíně. Plakat s pozvankou a programem ke shlednutí zde (55 Kb). (M. Lazor)


    Info šéftrenéra statní reprezentace :
  • znak reprezentace (20. března 2000) Ve dnech 10.-12.3.2000 proběhlo soustředění státní juniorské a seniorské reprezentace, které se konalo v K-hotelu Fontána v Hrdoňově u Lipna. Přes značnou absenci díky chřipce a povodním zde trénovalo přes 30 sportovců. Jednalo se o členy stávajícího širšího juniorského a seniorského výběru i o několik nových možných kandidátů na členství. Byli jimi úspěšní sportovci z celorepublikových soutěží v roce 1999 a republikové soutěže technické skupiny "A" v lednu 2000.
    Soustředění je součástí přípravy na letošní ME juniorů a seniorů, jež se bude konat ve skotském Edinburghu v první polovině května. Naše příprava začala oficiálně již ve druhé polovině měsíce února víkendovým soustředěním a na něj navazujícím pro závodníky (i trenéry) náročným obdobím, kdy jsme se zúčastnili ve dvou na sebe navazujících víkendech 2 mezinárodních turnajů, Slovenian Open a German Open, a hned příští víkend následovalo výše zmiňované soustředění.
    Přes mnoho úspěšných startů na obou mezinárodních závodech je mezi členy reprezentace nemálo zkušených závodníků, kteří od podzimu znatelně ztratili formu a stále ji nemohou "najít". Také u nových kandidátů na členství v národním týmu se potýkáme s problémy nejen malých zkušeností ze závodů, ale i mnoha technickými chybami a taktickými nedostatky. V minulosti bylo trendem přijímat do reprezentace pouze "lidi již hotové", tj. relativně zkušené závodníky a především sportovce, kteří již byli technicky na výši, protože v rámci reprezentace "nebyl čas se učit techniky". To je logický postup, bohužel v rámci současného stavu jsme nuceni nové členy reprezentace často učit techniky téměř od základu, protože jiné sportovce prostě "nemáme" a tito "ještě nedozráli". Chtěl bych proto požádat Vás, oddílové trenéry, o spolupráci, zvýšenou péči o závodníky nejen nově přijaté do reprezentace, ale i o zkušenější reprezentanty, neboť jak jsem se již zmiňoval, mnozí nejsou ani zdaleka ve své optimální formě. V rámci přípravy na vrcholné akce dokážeme sice významně zvýšit sportovní výkonnost týmu, ale zázraky neumíme a obhajoba loňských výsledků ČR nebude jednoduchá záležitost. Proto pevně věřím, že při společně vyvinutém úsilí se nám tento úkol zdaří.
    Naše státní reprezentace má před sebou ještě jedno víkendové soustředění v Hrdoňově 7.-9.4.2000 a dále již dlouhodobou přípravu, která proběhne v Třeboni ve dvou cyklech, a to 14.-22.4. a 27.4.-6.5.2000. (R. Kaňka)


    Zpráva z MEDsport sympozia 2000 MEDsport sympozium
  • (20. března 2000) Ve dnech 15. - 16. 3. 2000 se v rotundě brněnského výstaviště konal 5. ročník MEDsport sympozia, zaměřeného na novinky nejen ve sportovní medicíně, ale i na zdraví, sport, zdravý způsob života, nové trendy ve sportovním tréninku a nejnovější farmaceutické a jiné preparáty a výrobky, jež se ve vrcholovém sportu používají.
    Odborná úroveň akce byla opravdu vysoká, a to jak stran prezentovaných výsledků nových výzkumů, tak i stran přítomných posluchačů, mezi nimiž byli zejména sportovní lékaři, fyzioterapeuté a trenéři ligových a národních družstev hokeje, kopané, košíkové, tenisu a dalších sportovních odvětví. Organizátorem akce je MUDr. M. Havrda, který se spolupodílí na lékařském zabezpečení mnoha sportovních hvězd, jako např. tenistky Anny Kurnikovové, českých hokejistů hrajících v NHL (mimo jiných i J. Jágra a J. Hrdiny), německých plavkyň atd. Členy čestného předsednictva sympozia byli např. prof. MUDr. M. Kučera, DrSc., jeden z nestorů české sportovní medicíny, MUDr. M. Jirásek, předseda Českého olympijského výboru , doc. MUDr. J. Dovalil, CSc., místopředseda Českého olympijského výboru a L. Šnajdr, místopředseda Českého paralympijského výboru. K nejzajímavějším příspěvkům patřila studie o využívání preparátu Transmetil firmy Knoll s účinnou látkou ademethionin, která zlepšuje funkci jaterních buněk, a v poslední době nachází dobré uplatnění i ve sportu pro urychlení regenerace po náročném tréninkovém zatížení především urychlením odbourávání laktátu (kyseliny mléčné) a dalších metabolických zplodin metabolizovaných játry.
    Další příspěvek prezentoval nové poznatky v souvislosti s užíváním polyenzymatických preparátů Phlogenzym a zejména Wobenzym, farmaceutických přípravků významně urychlující hojení po nejrůznějších traumatech, ať již v oblasti kloubů nebo měkkých tkání, tj. šlach, vazů, svalových úponů či svalů samotných, výrazně zlepšující vstřebávání otoků a hojení zánětů. Kromě toho má především Wobenzym také imunomodulační efekt. Za zmínku jistě stojí, že tyto preparáty ve velké míře již před lety, kdy ještě nebyly známé výsledky plošných vědeckých studií, používali lékaři v tehdejší NDR, úspěšné sportovní líhni "východního bloku", a to především u plavkyň a plavců, a také v tehdejších vrcholových centrech sovětského sportu. V současné době je s efektem používají mezi českými top-sportovci např. Jan Železný, světový rekordman v hodu oštěpem, Ludmila Formanová, mistryně světa v běhu na 800 m, Tomáš Dvořák, mistr světa a světový rekordman v desetiboji a mnoho dalších.
    RNDr. P. Fořt, CSc., česká autorita v problematice sportovní výživy, informoval o novinkách v oblasti doplňků sportovní výživy a ve svém referátu se dotknul i společenskoetických problémů, s nimiž se špičkoví sportovci vlivem nedostatečné informovanosti veřejnosti za přispění novinářů a reportérů potýkají.
    Důležitou oblastí je i vhodná obuv pro sport a volný čas. Hned několik příspěvků bylo věnováno správnému obutí, byly zde podrobně diskutovány pozitivní výsledky s používáním speciálních stélek do sportovních bot typu Formthotics. Je bezpředmětné uvádět zde výčet mnoha známých světových jmen nejrůznějších sportovních odvětví, kde se s obrovským úspěchem tyto stélky používají. Pro nás bližším příkladem je česká státní reprezentace TKD - jedna naše sportovkyně měla tak výrazné bolesti nohou při tréninku, že jí znemožňovaly efektivně trénovat. Odeslal jsem ji na speciální vyšetření statiky a biomechaniky nohy do Hradce Králové, na jehož základě byly vyrobeny speciální Formthotics. Po asi 4-týdenním používáním vhodné obuvi s uvedenými stélkami byla reprezentantka prakticky bez obtíží a v současné době se již může plně věnovat tréninku.
    Zajímavých příspěvků bylo samozřejmě mnohem více, ale nelze je zde všechny prezentovat. Účast na příštím ročníku této akce doporučuji všem, kteří se o uvedenou problematiku podrobněji zajímají a mají znalosti nejen z oblasti teorie vědeckého sportovního tréninku, ale i anatomie, fyziologie a biomechaniky. I v rámci našeho bojového umění, chceme-li se zabývat nejen vrcholovým, ale i výkonnostním a dokonce i rekreačním sportem, se musíme o tyto skutečnosti zajímat; nejen pro další zlepšování sportovních výkonů našich svěřenců, ale i pro co nejlepší ochranu zdraví těchto lidí. Někteří z nás ještě pamatují doby, kdy nemálo našich kolegů muselo zanechat nejen výkonnostního, ale i rekreačního sportu kvůli zdravotním obtížím, především zdevastovaným váhonosným kloubům, na čemž měl u těchto mladých lidí hlavní podíl nesprávně vedený trénink. V posledních letech se zdá, že těchto případů naštěstí zvolna ubývá, a to podle mého názoru i proto, že se zvolna zvyšuje procento našich trenérů, kteří mají alespoň nejzákladnější znalosti dané tematiky. (R. Kaňka)


    copyright © Czech Taekwon-Do ITF Federation 2000