6. číslo Bulletin
listopad - prosinec 1999 98. 1. 2. 3. 4. 5. starší čísla :

PF 2000 (75 Kb)

L. Burian
  • Vážení taekwondisté,
    Příchod nového roku bývá vždy nejen důvodem k oslavám, ale pro mnohé z nás i okamžikem k ohlédnutí se a zamyšlení, abychom poučeni minulostí mohli lépe formovat svoji budoucnost.
    Pohlédnu-li zpět na dnes již bezmála 13-letou historii českého Taekwon-Do ITF i na desetiletou historii národní organizace, nemohu nevzpomenout na těžké a složité začátky, i na taekwondisty, kteří u těchto začátků stáli. Při vší skromnosti mohu však dnes konstatovat, že díky společné práci se podařilo vybudovat silný, úspěšný a konkurence schopný svaz, který má nejen v České republice, ale i v zahraničí svoje pevné postavení, svaz, na který můžeme i musíme být hrdí.
    S růstem členské základny však přibývá stále více a více taekwondistů, kteří znají historii českého Taekwon-Do dnes již jen z útržků vyprávění pamětníků a pro mnohé z nich je to jen nezajímavou minulostí, neboť měli to štěstí, že nastoupili do již "rozjetého rychlíku", kde se mohou těšit z pohodlí "první třídy". Zapomenout na historii je však chyba, zejména v bojovém umění, které učí nejen špičkovým a dokonalým technikám sebeobrany, ale má integrálně rozvíjet i naše morální a volní vlastnosti. V slibu Taekwon-Do se zavazujeme mimo jiné i k respektu k "sonbe", k lidem, kteří dávno před námi mnohdy těžce krok za krokem vytvářeli podmínky, ze kterých se dnes můžeme těšit.
    znak ČS TK-D ITF V posledních letech zakladatel Taekwon-Do, prezident mezinárodní federace Taekwon-Do ITF gen. Choi Hong Hi ve svých projevech i na svých seminářích intenzivně apeluje na samu morální a filozofickou podstatu bojového umění a odlišnost této filozofie od "bojového sportu". Bojové umění vysvětluje jako formu umění, kde existují dvě vzájemně propojené a neoddělitelné složky - bojová (technická, fyzická) a morální (duševní, filozofická). Teprve pochopením této integrity, spolu s praktickou aplikací pěti zásad Taekwon-Do se stává ze studenta taekwondista.
    Je na Vás, učitelích i řadových taekwondistech, kteří jste již v historii našeho Taekwon-Do urazili delší cestu a přiblížili se tak blíže pravému poznání a pochopení podstaty Taekwon-Do, nedopustit této historii upadnout v zapomnění, spolu se jmény průkopníků českého Taekwon-Do. Svým "mladším" kolegům pak musíte vždy vytrvale předávat nejen zkušenosti s dokonalými a účinnými technikami Taekwon-Do, ale především vštěpovat oddanost morálním zásadám a disciplině Taekwon-Do.
    Vážení taekwondisté, přeji Vám, i všem Vašim blízkým v roce 2000 mnoho štěstí, zdraví a úspěchů v práci i v soukromém životě, aby jste s pevnou disciplinou, v duchu morálních zásad Taekwon-Do vytrvale a nezlomně postupovali životem úspěšně vstříc svým cílům.
    Ladislav Burian (prezident ČS Taekwon-Do ITF)


    Hwang Ho Yong
  • Přání českým Taekwondistům, od jejich Mistra, mezinárodního instruktora ITF p. Hwang Ho Yonga, držitele 7.Danu:
    Rok 2000 je posledním rokem 20. století, což je velmi významné i symbolické. Právě nyní je potřeba zamyslet se nad svým životem i prací. České Taekwon-Do se za 13 let svoji historie dostalo na vysokou úroveň a a dá se říci, že rokem 2000 symbolicky ukončí svoji "základní etapu vývoje". Před českou organizací Taekwon-Do ITF teď stojí nová etapa, která by měla přinést nejen nový a výraznější rozvoj technické a organizační úrovně, ale i nový a významnější rozvoj morálky a etiky Taekwon-Do, v souladu se zásadami Taekwon-Do. Je ale důležité si uvědomit, že jedinou možnou cestou k uskutečnění tohoto cíle je spojení všech "srdcí" opravdových Taekwondistů k účinnější, a intenzivnější spolupráci. Přeji všem českým Taekwondistům nejen hodně zdraví, štěstí a úspěchů v životě i práci, v posledním roce tohoto století ale především mnoho úspěchů a vytrvalosti při šíření ducha přátelství a hledání nových forem spolupráce bez jakýchkoliv sporů ve velké "rodině" českého Taekwon-Do. Hwang Ho Yong (mezinárodní instruktor ITF pro ČR)


    R. Kaňka
  • Vážení kolegové, taekwondisté,
    končí rok, pro některé z nás již třináctý prožitý s Taekwon-dem. Uplynulý rok hodnotí činovníci politického a společenského života, ekonomové, podnikatelé, sportovci, nejrůznější organizace. Také státní reprezentace musí bilancovat, aby měla jednu ze zpětných vazeb pro svou další nejen sportovní přípravu, ale veškerou budoucí činnost. Dovolte proto, abych se zde jménem vedení tohoto subjektu pokusil stručně zhodnotit uplynulý rok.
    Rok 1999 byl bezesporu rokem výjimečným; nejen nahromaděním magických devítek, věštbami o konci světa, politickospolečenským vývojem, rizikem krachu počítačových systémů, ale ze sportovního hlediska našeho bojového umění zejména českými sportovními výsledky na mezinárodním poli. Těm samozřejmě předcházela celá řada organizačních změn ve vedení reprezentace. Již v prvních týdnech roku 1999 jsme začali s výstavbou personálního kádru celého širšího výběru, tzn. jak seniorského, tak i juniorského týmu. Personálnímu obsazení jsme věnovali velikou pozornost po celý rok, složení týmů bylo poměrně často aktualizováno.
    znak reprezentace ČR Maximální úsilí jsme soustředili na přípravu k oběma vrcholným akcím sportovní sezóny, ME juniorů a seniorů a MS seniorů. Obě akce byly následně pečlivě analyzovány, abychom získanou analýzu mohli použít pro další přípravu. Je zřejmé, že nový systém přinesl své plody: jsou jimi dosažené sportovní výsledky české reprezentace na mezinárodním poli. Celkový medailový zisk jak na ME (senioři 5-5-7, junioři 4-7-4), tak i na MS (1-2-8) znamenal pokaždé historicky nejúspěšnější start českého týmu! Poprvé v historii jsme také na ME získali nejvyšší počet medailí ze všech zúčastněných států. V olympijském hodnocení jsme skončili hned za Polskem. Při hodnocení roku 1999 bych použil v českém Taekwon-du okřídlený termín, že "jsme Polákům šlápli na paty", tentokrát však poprvé v pravém slova smyslu, neboť se jednalo o medaile ve všech disciplínách, u juniorů i seniorů, jednotlivců i týmů. Český dívčí juniorský tým kraloval Evropě. Zlato a další medaile z MS má asi velká většina z nás ještě v živé paměti…
    Poslední skutečnost, kterou si dovolím použít ze souhrnu postřehů mého kolegy, ing. M. Lazora, hovoří za všechno: V roce 1999 jsme na ME a MS získali 10 zlatých, 14 stříbrných a 19 bronzových medailí, což je z celkového počtu medailí z ME a MS za celou dosavadní historii českého Taekwon-da zhruba jedna třetina. V počtu nejcennějších trofejí, zlatých medailí, je to dokonce více než třetina! Za jediný rok.
    Ano, takový byl rok 1999. Bohužel jsme v uplynulém roce museli v rámci reprezentace řešit i několik nezanedbatelných kázeňských prohřešků, které však jsou věrným obrazem situace v mnoha oddílech. Je věcí všech vedoucích oddílů, oddílových trenérů a jejich asistentů tento stav zlepšit. Jaký bude první rok s dvojkou na začátku? Při alespoň malé troše skromnosti bychom si měli přát, aby byl tak úspěšný jako ten poslední se začáteční jedničkou. V nejlepší snaze o další povznesení českého Taekwon-do na mezinárodní scéně si potichu troufnu vyslovit přání velmi neskromné: Kéž by byl nadcházející rok ještě úspěšnější.
    Kéž by se k výkonnostně stabilním reprezentantům, kteří dlouhá léta získávají medailové trofeje pro ČR, zařadili i ti, kteří letos získali teprve své první medailové "vlaštovky". Kéž by se mám podařilo vychovat co nejvíce dalších nových úspěšných sportovců se zodpovědným přístupem k Taekwon-du. Kéž by se všichni těšili plnému zdraví a vyhýbaly se jim nemoci a zranění. Skončím přáním všeho nejlepšího všem adeptům Taekwon-da. Přáním dobrého zdraví, štěstí, spokojenosti, úspěchů pracovních i úspěchů v Taekwon-du. Celému českému Taekwon-du bychom měli asi všichni společně přát co nejlepší pracovní atmosféru, osobní vztahy a úspěšnou vzájemnou spolupráci.
    MUDr. Rostislav Kaňka (šéftrenér státní reprezentace)


    znak ruské federace TK-D ITF
  • ( 14. leden 2000 )Ve dnech 4.-11. ledna 2000 oficiálně navštívil Českou republiku pan Michael Šmelev (V. Dan), který je současný viceprezident Evropské federace Taekwon-Do ITF (AETF) a prezident Sank Petěrsburské federace Taekwon-Do ITF v Rusku. Během své návštěvy se několikrát pracovně setkal s prezidentem Českého svazu Taekwon-DO ITF, Ing. Ladislavem Burianem. Při společných schůzkách se zabývali především prohlubováním další spolupráce některých států bývaleho východního bloku, které jsou dnes na špici Taekwon-Do ITF v Evropě i světě (především Polsko, Česká republika, Rusko). Pouze tak lze prosazovat určité specifické cíle v rámci celé AETF i ITF (zamezit určité stagnaci západních zemí a naopak podpořit další masivní rozvoj Taekwon-Do ITF v Evropě). Jeden z hlavních současných cílů AETF by se proto měla stávt daleko větší propagace Taekwon-Do ITF v rámci celé Evropy (propagace ME i národních mistrovských soutěží v televizi, tisku ap.). Česká republika i Rusko budou tento cíl společně prosazovat. Taekwon-Do ITF má hodně co nabídnout, jen veřejnost musí vědět, kde se může s Taekwon-Do ITF setkat. ( Český svaz Taekwon-Do ITF )


  • ( 7. ledna 2000 ) V letošním roce 2000 (23.-28. srpna) se uskuteční v Korejské republice 5. mistrovství světa juniorů v Taekwon-Do ITF. Někteří z Vás již Korejskou republiku navštívili v roce 1992 (MS seniorů) a 1998 (Mezinárodní soutěž). Chceme Vás ubezpečit, že Korejská republika již nyní připravuje vše potřebné k tomu, aby soutěž splnila Vaše očekávání a Vy jste se u nás cítili stejně dobře, tak jako i v letech minulých. Závěrem Vám přejeme hodně úspěchů v novém roce 2000. ( Velvyslanectví Korejské republiky )


  • ( 7. ledna 2000 ) V pátek 7.1.2000 navštívili zástupci Českého svazu Taekwon-Do ITF (mistr Hwang Ho Yong a trenéři Taekwon-Do ITF) Roztoky u Prahy, aby zde v místní tělocvičně vedli úvodní hodinu (pravidelné tréninky : pátek od 17:00-19:00 hodin) Taekwon-Do ITF pro nově vznikající cca 30-ti člennou školu Taekwon-Do ITF. Kontaktní osoba a hlavní organizator v Roztokách je paní Nehybová. Nyní si vyřizují poslední nezbytné formality, aby jim byl umožněn vstup do Českého svazu Taekwon-Do ITF. Pokud splní stanovené podmínky, stanou se jubilejní 30-tou školou ČS Taekwon-Do ITF. (ČS Taekwon-Do ITF)



  • seminář ve F-M Mistr Hwang opět na Severní Moravě (Frýdek - Místek)
    ( 21. prosince 1999 ) Mezinárodní instruktor Taekwon-Do ITF pro Českou republiky, učitel a velmistr Hwang Ho Yong (VII. Dan), pobýval s rodinou ve dnech 17.-21.12.1999 v krásném prostředí Moravskoslezských Beskyd na Ostravici. Téměř všechny organizační záležitosti této akce vzal na svá bedra zodpovědně frýdecko-místecký předseda školy, pan Josef Juhás (II. Dan). Ve Frýdku Místku na 8. ZŠ vedl náš host 4 dvouhodinové tréninkové semináře pro studenty Taekwon-Do ITF a zkoušky na vyšší technické stupně 50-ti mistními trenéry vybraných adeptů početné školy Taekwon-Do ITF Frýdek Místek. Akce s velmistrem byly, jsou a budou samozřejmě jako vždy přístupné i pro Taekwon-disty jiných škol Moravy i Čech.
    škola Frýdek Místek Semináře, při kterých pomáhali odstraňovat chybičky místní držitelé Danů, byli vedeny pro dvě skupiny formou přípravy adeptů na zkoušky na technické stupně 8.-6. a 5.-2. kup. Zkoušky úspěšně absolvovali všichni, nejvyššího bodového průměru 68 (na 6. kup) dosáhl devítiletý Roman Pokorný, cvičící třetím rokem, který je i viditelným sportovním talentem, který vzešel vedle mnoha jiných nadějných z početné dětské skupiny do 12-ti let, která je provozována již několik let na 11. ZŠ na problémovém největším panelákovém sídlišti Slezská. Velmistr hodnotil pozitivně úroveň zejména sparingů (Sambo, Ibo, Ilbo matsogi) ve dvojicích, ve srovnání s jinými taekwon-disty v České republice. Semináře s velmistrem probíhají na Severní Moravě v pravidelných cyklech vlastně již od roku 1995, kdy se Hwang Ho Yong, k naší velké spokojenosti, do České republiky vrátil. (Miroslav Sýkora)



  • znak školy Škola Taekwon-Do ITF IL DONG Ostrava bilancovala
    PF 2000 ( 21. prosince 1999 ) Již od prvopočátku cvičení Taekwon-Do ITF v Ostravě v roce 1992 bylo zřejmé, že o toto moderní umění sebeobrany je zde skutečný zájem. V roce 1994 byla založena prvními nadšenci škola Taekwon-Do ITF - IL DONG Ostrava. Letošní rok byl pro naší školu velice úspěšný, ale také poučný. Dařilo se především našim sportovně zaměřeným členům, kteří dokázali získat vynikají umístění na národních (jako členové naší školy) i na mezinárodních soutěžích (jako členové státní reprezentace). Proto jsme se rozhodli publikovat zde naše letošní nejvýraznější úspěchy:
  • V současné době zajišťujeme výuku Taekwon-Do ITF pro již více jak 250 našich členů na Ostravsku, zajišťujeme také hodiny tělesné výchovy (praktická sebeobrana) pro cca 50 studentů VŠB-TUO, spolupracujeme s DDM Hlučín a OÚ v Píšti. O komplexní výuku se stará našich 9 držitelů černých pásů (z toho 2 jsou držitelé II. Danu).
  • členka seniorské státní reprezentace ČR Taekwon-Do ITF a naší školy Jana Mikulenková (II. Dan), dokázala mimo jiné získat, na letošním Mistrovství světa v Argentině 2. místo ve sportovním boji do 52 kg a 2. místo v technických sestavách II. Dan
  • člen seniorské státní reprezentace ČR Taekwon-Do ITF a naší školy Jiří Teslík (I. Dan) pomohl k zisku týmové zlaté a stříbrné medaile (wirok, t-ki) na letošním ME v Itálii
  • tři letošní absolutní mistři ČR v Taekwon-Do ITF pocházejí z řad členů naší školy : Jana Mikulenková (seniorka A), Sylva Adamusová (seniorka B), Matěj Vlček (žák, zvítězil i v roce 1998) část vedení
  • Všichni členové naší školy velice dobře zabojovali na letošním oficiálním MČR, když dokázali získat hned několik nej : nejúspěšnější škola MČR 1999, nejúspěšnější mužský tým, nejúspěšnější senior (Zbyněk Mazur) a nejúspěšnější seniorka (Sylva Adamusová)
    Všichni moc dobře víme, kolik dřiny se skrývá za těmito úspěchy. V příštím roce čeká naše členy ještě náročnější příprava, protože obhajoba je vždy těžší. Navíc taekwon-disté ITF jsou výborní po celé České republice. V poměřování sportovních výsledků skončila ČR v letošním roce 2. v Evropě a 6. na světě. Což je v poměru k velikosti naší země nevídané. Ať je rok 2000 pro České studenty Taekwon-Do ITF minimálně tak úspěšný jako ten letošní. (mala)



  • poháry zvonky ( 13.prosince 1999 ) Škola Taekwon-Do ITF Naeryo Chagi České Budějovice uspořádala 11. prosince 1999 (sobota) ve velké sportovní hale "Na dlouhé louce" v Českých Budějovicích mezinárodní soutěž 1. vánoční šampionát mládeže školy Naeryo Chagi. Soutěž byla určena žákům a juniorům (ročníky 1983 a mladší). Soutěžilo se v individuálních disciplínách tul (povinné sestavy) a matsogi (sportovní boj). Soutěže se zúčastnilo 20 škol Taekwon-Do ITF (14 českých a 6 slovinských), za které startovalo 170 závodníků. Nejvíce závodníků přijelo z Pražské školy Hwa Rang Jaroslava Vomáčky - celkem 33 závodníků. Nejmladším závodníkem celé souteže byla 5-ti letá Jana Brabcová z Mostu. Výkony všech závodníků, přestože patří prozatím do té nejmladší věkové kategorie, byly výborné. Nejúspěšnější školou tohoto šampionátu se nakonec stala Slovinská škola Taekwon-Do ITF Branik Maribor (6 zlatých, 1 stříbrná a 4 bronzové medaile) před pražskou školou Hwa Rang (5 zlatých, 4 stříbrné a 8 bronzových medailí) a domácí pořádající školou Naeryo Chagi (2 zlaté, 4 stříbrné a 5 bronzových). Slovinci tak opětně potvrdili, že jsou výborní bojovníci ( Slovinský seniorský reprezentant Tomasz Barada se stal na letošním seniorském MS v Taekwon-Do ITF v Argentině mistrem světa v boji do 63 kg a slovinský mužský tým se zde stal v boji druhým nejlepším týmem na světě). (mala)

    matsogi matsogi matsogi



  • oběd ( 13.prosince 1999 ) 10. prosince 1999 mělo ve vyhlášené Třeboňské restauraci "U Voka" slavnostní setkání česká sportovní reprezentace Taekwon-Do ITF společně s celým realizačním týmem. Šéftrenér státní reprezentace MUDr. Kaňka společně s prezidentem ČS Taekwon-Do ITF ing. Ladislavem Burianem zhodnotili letošní, pro české sportovní Taekwon-Do ITF velice úspěšný rok 1999. Jen pro zajímavost, v letošním roce získala česká reprezentace na mezinárodních mistrovských soutěžích (pouze Mistrovství světa a Evropy) 10 zlatých, 14 stříbrných a 19 bronzových medailí, což nás zařadilo na celkově 2. místo v Evropě a na 6. místo na světě v Taekwon-Do ITF. znak české reprezentace Například český reprezentant Jaromír Michl (III. Dan) se stal letos mistrem světa ve speciáních přerážecích technikách, Radka Dlouhá (III. Dan) se stala potřetí v řadě za sebou nejúspěšnější seniorskou závodnicí Evropy a dívčí juniorský tým se stal letos suveréně nejlepším v Evropě. Toto jsou jen špičky letošních českých úspěchů v Taekwon-Do ITF, poděkovat je třeba celému skoro 40-ti člennému reprezentačnímu týmu. V roce 2000 na nás čeká hne v dubnu seniorské a juniorské Mistrovství Evropy ve Skotsku a po letních prázdninách pak juniorské Mistrovství světa v KLDR. Předtím však ještě v lednu (23.1.1999) proběhně první svazová soutěž, která bude také nominační pro nové kandidáty do českého reprezentačního týmu. Třeba to budete i Vy ! (mala)



  • černý pásek ( 7. prosince 1999 ) Dne 4.12.1999 (sobota) proběhly v Praze na Černém Mostě v tělocvičně oddílu Taekwon-do ITF Sonkal Praha (ZŠ Vybíralova) zkoušky na technické stupně "Dan". Zkoušek se zůčastnilo 18 kandidatů na I. Dan a take 4 uchazeči o II. Dan z celé České republiky . Zkušební komisi předsedal mistr Hwang Ho Yong (VII. Dan), další členové poroty byli Ing. Ladislav Burian (IV. Dan), MUDr. Rostislav Kaňka (IV. Dan) a Vladimír Machota (IV. Dan). Úspěšné žadatale již brzy zařadíme do naší veřejné svazové databáze českých držitelů černých pásů v Taekwon-Do ITF. (Ondřej Vrábel)



  • odměny škola Frýdek Místek Škola Taekwon-Do ITF Frýdek Místek uspořádala 27.listopadu 1999 v tělocvičně 1. ZŠ ve Frýdku Místku (tř. T.G.Masaryka) republikovou soutěž talentované mládeže v Taekwon-Do ITF. Celkem se jí zúčastnilo 85 závodníků z pěti moravských škol Taekwon-Do ITF (Frýdek Místek, 2 x Opava, Ostrava a Znojmo). Soutěž byla určena žákům a juniorům - ročníky 1981 a mladší. Soutěžilo se v disciplínách tul a matsogi (jednotlivci a týmy). Pohár za nejůspěšnější školu nakonec vybojovala škola Frýdek Místek před Il Dong Ostravou. Hlavním smyslem této soutěže ale nebylo jen zvítězit, ale podpořit sportovní aktivity mládeže i vlastního kamarádství mezi nimi, podpoření sportovního ducha, cílevědomosti a fair play. Tato soutěž byla uspořádana za podpory Městského úřadu Frýdek Místek, který má zájem o takovéto zájmové činnosti mládeže celého regionu. (Miroslav Sýkora)

    nástup tul matsogi junioři



  • znak školy ITALIA OPEN 1999 ( 20. listopadu 1999 ) Znojemská škola Taekwon-Do ITF So-San se také zúčastnila letošního 3. otevřeného mezinárodního mistrovství Itálie v Riccione, které proběhlo ve dnech 13.-14.11.1999 a jehož se účastnilo 260 závodníků z těchto zemí : Argentina, Belgie, Litva, Itálie, Holandsko, Rakousko, Rusko, Skotsko, Slovinsko, Velká Británie, Polsko (5 klubů), Maďarsko a Česká republika. Znojemská škola získala následující ocenění : Pavel Salášek - 1.místo tul, Lenka Novotná - 3. místo tul a Petr Vojáček - 3.místo matsogi do 63 kg. (Petra Chatzigeorgiu)



  • znak školy ITALIA OPEN 1999 ( 17. listopadu 1999 ) Ve dnech 12.-15.11.1999 se 6-členný juniorský výběr jižních Čech pod vedením MUDr. Rostislava Kaňky, IV.Dan (TKD škola Tong-il Č.Budějovice) a Zbyňka Máchy, II. Dan (TKD klub Won-hyo Třeboň) zúčastnil letošního 3. mezinárodního mistrovství Itálie, kde o medaile v jednotlivých kategoriích disciplín tul a matsogi divize jednotlivců soutěžilo více než 230 sportovců ze 13 států, mezi nimiž nechyběli ani juniorští a seniorští medailisté z letošního ME a medailisté z letošního MS seniorů. Jihočeši získali po jedné zlaté, jedné stříbrné a jedné bronzové medaili, o které se zasloužili Michal Vrchota (Tong-il Č.Budějovice - 2.místo tul 2.-1.kup a 3. místo matsogi do 71 kg) a Rostislav Kaňka (Tong-il Č. Budějovice - 1. místo tul IV.Dan). (R. Kaňka)



  • satelitní televize DSF MS Argentina 1999 ( 17. listopadu 1999 ) Zajímáte se o Taekwon-Do ITF ? Chcete vidět to nejlepší ze světového sportovního Taekwon-Do ITF ? Chcete vidět úspěch českých reprezentantů na letošním Mistrovství světa Taekwon-Do ITF z Argentiny ? To vše se Vám může splnit. Neměcká satelitní a kabelová televize DSF začala vysílat hodinové televizní záznamy z tohoto mistrovství světa. První záznam odvysílala v sobotu 6. listopadu 1999 v době od 20:15-21:15 hodin. Další část záznamu je plánována na sobotu 20. listopadu 1999 od 20:15 hod (změna programu je však vyhražena), proto doporučujeme sledovat jejich televizní program v časopisech, nebo na internetu na adrese : http://www.dsf.de. Právě na tomto mistrovství světa se stal český reprezentant Jaromír Michl mistrem světa ve speciálních přerážecích technikách, Jana Mikulenková dvojnásobnou vicemistryni světa ve sportovním boji a technických sestavách na II. Dan a český tým zde získal dalších 8 bronzových medailí, což nás zařadilo na 6. místo na světě !! (mala)



    © Czech Taekwon-Do ITF Federation 1999