ČESKÝ SVAZ TAEKWON-DO ITF
Mezi stadiony P.O.B. 40, Praha 6 - Strahov, 160 17, Tel./Fax. 02 / 57224209, Mobil : 0604 258109, E-mail : itf@cstv.cz


MEJ a MES 2000 Taekwon-Do ITF, Edinburgh, Skotsko
(12.- 15.5.2000)



Vážení přátelé Taekwon-Do ITF,
prezentuji Vám zde touto cestou přehled četných medailových umístění českých reprezentantů na letošním mistrovství Evropy, které se konalo ve dnech 11. - 14. 5. 2000 ve skotském Edinburghu. Zúčastnilo se ho 23 států, mezi nimiž byly všechny evropské "velmoci" tohoto bojového umění (chybělo jen Řecko) - Polsko, Itálie, Rusko, Holandsko, Německo…
O to cennější jsou úspěchy našich sportovců reprezentujících české Taekwon-do ITF. Podařilo se nám získat neuvěřitelných 42 medailí, z toho 10 zlatých, 20 (!) stříbrných a 12 bronzových (vloni 32 medailí, z toho 9-12-11). Jedná se o další rekord v historii startů české reprezentace na ME. Naše juniorské týmy kralují Evropě - máme nejúspěšnější chlapecký i dívčí tým ! A máme nejúspěšnější juniorskou závodnici Evropy - Věru Němcovou, která získala 2 zlaté medaile !
Stejně jako na minulém šampionátu získala česká reprezentace nejvíce medailí ze všech přítomných států ! Česká juniorská reprezentace již Polákům "nešlape na paty", jak se u nás s oblibou říkalo. Nyní "šlapou na paty" oni nám !!! V celkovém hodnocení juniorského ME jsme se totiž umístili poprvé v historii českého Taekwon-da ITF před touto světovou velmocí !!! (Celkově jsme na juniorském ME skončili druzí za Ruskem, na seniorském ME druzí za Polskem).
V technických sestavách jsme tradičně patřili k absolutně nejlepším. Z 11 kategorií, které jsme obsadili, jsme v neuvěřitelných 10 z nich získali medaili. Z toho jsme 8x byli ve finále (senioři - R. Kaňka v kat. IV. Dan, J. Michl v kat. III. Dan, D. Petrů v kat. II. Dan, seniorky - R. Dlouhá v kat. III. Dan, J. Mikulenková v kat. II. Dan, junioři - M. Košátko v kat. I. Dan, juniorky - P. Tošnarová v kat. II. Dan a V. Němcová v kat. I. Dan).
Skvěle skončila i naše družstva - týmy juniorů a seniorek nedaly rozhodčím šanci rozhodnout jinak než pro zlato, tým juniorek skončil po prohraném finále s Ruskem zásluhou sudích druhý - samotným ruským kaučům se tento verdikt rozhodčích zdál více než překvapivý.
Snad nejvýraznější pokrok jsme zaznamenali ve sportovním boji. Značné zlepšení českých výsledků v této disciplíně jsme pozorovali již v loňském roce na ME, a dále zejména na seniorském MS v Argentině, kde jsme získali ve sportovním boji 3 medaile, z toho 1 týmovou. Na letošním ME jsme v této disciplíně získali 17 medailí, z toho 8x jsme byli ve finále. K nejcennějším úspěchům zde patří zlato V. Němcové, které se podařilo obhájit loňský titul, a především zasloužená týmová trofej - naše juniorky se staly nejlepšími bojovnicemi Evropy pro rok 2000 ! Cenné jsou pro nás dále zejména medaile z mužských seniorských kategorií, kde je absolutně největší konkurence - M. Steiger v kat. - 63 kg, D. Petrů v kat. - 71 kg, K. Vyvial - 80 kg a J. Mašek + 80 kg. V dosavadní české historii startů na ME muži senioři nezískali více než 1 medaili v matsogi; nyní nejen že získali hned 4 medaile, ale v praxi to znamená 100% úspěšnost (4 medaile ze 4 startů v této disciplíně!!). Konečně české matsogi dosáhlo opravdu evropské úrovně !
Ve speciálních přerážecích technikách skončil tentokrát J. Michl těsným výsledkem druhý, zato mužský seniorský tým dosáhl na trofej nejvyšší, podobně jako chlapecký juniorský tým. Nováček v reprezentaci T. Bobek se hned napoprvé stal juniorským vicemistrem Evropy. Seniorky i juniorky skončily v soutěži družstev na pěkném druhém místě, avšak především seniorky dělil od zlata opět opravdu jen vlásek. Loňská juniorská vítězka t-ki P. Tošnarová skončila letos také stříbrná.
Z 5 medailových umístění v silových přerážecích technikách patří samozřejmě k nejcennějším zlatá medaile R. Dlouhé a zlatá medaile dalšího nováčka na ME R. Tomáška.

Jaké by mělo být závěrečné hodnocení letošního evropského šampionátu?
Splnilo se mé velké až troufalé novoroční přání, na které si jistě ještě někteří pamatují - letošní rok je stran sportovních úspěchů státní reprezentace na ME ještě mnohem úspěšnější (o 32%) než ten skvělý rok 1999. Je třeba si uvědomit, že za tímto stručným sdělením se skrývá mnoho práce řady českých taekwon-distů, především oddělení státní reprezentace, v čele s týmem trenérů, ale i vedoucích škol, oddílových trenérů, svazových rozhodčích, všech, kdo se podílejí na organizaci soutěží, svazového managementu atd. Sám za sebe musím znovu ještě připomenout, že k tomuto výsledku jsme nedospěli náhodně nebo samovolným vývojem, ale že je podloženo v neposlední řadě také velice náročnou a pečlivě připravovanou a vedenou přípravou celého týmu, která představovala samozřejmě i velikou zátěž pro každého reprezentanta. O přípravě, jež začala vlastně již v únoru, jsme Vás informovali.
Z trenérského hlediska jsou velice cenné výkony nováčků v reprezentaci, zejm. juniorů H. Huye (bronz ve sportovním boji) a T. Bobka (stříbro ve speciálních technikách), kteří ještě letos na počátku měsíce února byli sportovci absolutně nezkušení a nepřipravení na mezinárodní závody charakteru ME. V podobném duchu je třeba hodnotit úspěch R. Tomáška. Také výsledky v matsogi, především seniorů, nejsou dány shodou okolností či pouhým štěstím (to je ale samozřejmě v určité míře vždy třeba). Zejména v soutěži družstev se osvědčili i ostatní nejnovější členové reprezentace. Též loňští úspěšní reprezentanti podali opět vynikající výkony.

Celkově znamená 42 letošních medailí následující gigantický nárůst úspěšnosti státní reprezentace ČR za poslední 2 roky (u juniorů 3 roky, ME 1998 se nekonalo):

SENIOŘIzlatostříbrobronzBody ITFzhodnocení
ME 199834421100 %
ME 199955732152 %
ME 2000511542200 % (!!!)

JUNIOŘIzlatostříbrobronzBody ITFzhodnocení
ME 199714516100 %
ME 199947430188 %
ME 200059740250 % (!!!)

S pozdravem a přáním úspěšné spolupráce za oddělení státní reprezentace
MUDr. Rostislav Kaňka
šéftrenér reprezentace


copyright © Czech Taekwon-Do ITF Federation 2000